Bývalý ředitel krajských silničářů padělal diplom. Podle soudu má zaplatit 100 tisíc korun

Bývalý ředitel Krajské správy a údržby silnic Karlovarského kraje Vítězslav Janků podle soudu zfalšoval svůj vysokoškolský diplom. Podle nepravomocného rozsudku karlovarského okresního soudu musí zaplatit 100 tisíc korun. ČT to potvrdila mluvčí soudu Ivana Fořtová.

Karlovarský okresní soud uznal Janků vinným z padělání a pozměnění veřejné listiny a uložil mu peněžitý trest. „Obžalovaný i okresní státní zastupitelství si ponechali lhůtu k případnému odvolání,“ sdělila České televizi mluvčí karlovarského soudu Ivana Fořtová. Rozsudek je tak zatím nepravomocný.

Falešný diplom Janků předložil při výběrovém řízení na ředitele příspěvkové organizace Karlovarského kraje. Inženýrský titul měl získat na Českém vysokém učení technickém. To ale podle ČTK diplom nevydalo a Janků tam ani nikdy nestudoval.

Janků byl ředitelem instituce jen několik měsíců. Na funkci rezignoval loni v červnu poté, co Karlovarský kraj začal platnost jeho diplomu prověřovat. Posléze na něj podal trestní oznámení. Hrozily mu až tři roky vězení.