Zámek v Horním Maršově zřejmě zapálila skupina žhářů, potvrdila policie

Požár památkově chráněného zámku v Horním Maršově na Trutnovsku byl založen úmyslně, pojistný podvod policie vyloučila. Kriminalisté jsou na stopě pravděpodobných žhářů. Policie srpnový požár vyšetřuje pro podezření z trestného činu poškození cizí věci, ale nevylučuje změnu právní kvalifikace. Nikoho zatím nezadržela ani neobvinila.

Škoda na zámku se odhaduje na víc než pět milionů korun, ohrožen byl majetek o hodnotě přes deset milionů korun. „Požár zámku má společné znaky jako úmyslně založený požár několika vozidel v bazaru, kterému se věnují kriminalisté z Pelhřimova. V tomto případě vznikla škoda téměř jeden milion korun, ale zároveň došlo k ohrožení majetku ve výši téměř deseti milionů korun, tedy podobně jako v Horním Maršově,“ řekl mluvčí krajské policie v Hradci Králové Jan Čížkovský.

V důsledku tohoto zjištění má policie popis pravděpodobných pachatelů a existuje podezření, že mohlo jít o organizovanou skupinu.

„Vyhodnocujeme informace o zjištěném pohybu vozidel značky Škoda v blízkosti míst požárů, která měla vždy odjíždět směrem na Prahu. Právě v Praze byla odcizena registrační značka, která byla na jednom z aut. Shoda popisu osádek těchto vozidel je dalším vodítkem pro policisty,“ uvedl Čížkovský. Trutnovští kriminalisté, kteří na vyšetřování požáru zámku od počátku pracují, proto začali úzce spolupracovat nejen s kolegy z Pelhřimova, ale i z Prahy a dalších útvarů.

V autobazaru v části Humpolce Rozkoš na Pelhřimovsku hořelo 26. listopadu 2017. „Požár vozidel kolegové šetří pro podezření z trestného činu obecného ohrožení a u požáru zámku nebyla právní kvalifikace doposud změněna. Pokud budou pachatelé dopadeni a potvrdí se informace o organizované skupině, hrozí jim až 15 let vězení,“ řekl Čížkovský.

V poničeném zámku vyšetřovatelé našli několik ohnisek požáru a expertizy potvrdily stopy po vysoce hořlavých látkách na místě činu. Technickou závadu, nedbalost i pojistný podvod policie vyloučila.

„Požár vznikl na severovýchodní straně zámku, úmyslně byl založený v odlehlejší části, aby se na něj přišlo co nejpozději a vznikla značná škoda. Jeho intenzita byla veliká, rychle postupoval a šířil se po celém obvodu půdního prostoru bývalého zámku. Ve vnitřních prostorách pod ohniskem požáru byl cítit zápach hořlavých kapalin,“ uvedl vyšetřovatel hasičů Libor Halouzka. Zásah dvanácti jednotek a desítek hasičů trval více než dvanáct hodin.

Požár zámku v Horním Maršově (zdroj: ČT24)

Zámek ruského majitele Sergeje Majzuse je po srpnovém ohni bez střechy. Na zazimování poničené budovy spolupracují majitel, památkáři a pražská společnost Nové Zálesí, která usiluje o koupi objektu. Do konce listopadu by měl být objekt zajištěn proti dalším škodám.

Přes rozsáhlé poškození budova zůstává památkově chráněná. Podle památkářů jde o významný příklad venkovského pozdně barokního zámku, který byl postupně modernizován. Požár zničil všechny střechy, dvě věže a půdní vestavbu. Oheň se podepsal i na části stropů v druhém nadzemním podlaží všech křídel zámku. Zámek byl podle inzerátu na internetu nabízen k prodeji za 14,5 milionu korun. Zástupce společnosti Nové Zálesí současnou cenu nesdělil. Od roku 1994 se zámek nevyužíval.