Policie ukončila šetření příjmů expremiéra Paroubka, nic podezřelého nezjistila

Policie ukončila prošetřování výroků Petry Paroubkové o „milionových nelegálních příjmech“ jejího manžela Jiřího Paroubka. Kriminalistům se nepodařilo zjistit nic podezřelého, trestní řízení proto nezahájí. ČT to sdělil žalobce Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 5 Martin Černý. Obvinění vznesla Paroubková v médiích letos v srpnu, policie se poté jejími výroky začala zabývat.

„Ve věci vystoupení paní Petry Paroubkové ve vztahu k majetku Jiřího Paroubka si dovoluji sdělit, že ve věci bylo provedeno šetření podle zákona o policii ve vztahu k tomu, zda ve věci budou zjištěny skutečnosti, na jejichž základě by bylo možné zahájit úkony trestního řízení. V tuto chvíli mohu sdělit, že takové skutečnosti shledány nebyly a úkony trestního řízení podle § 158 odst. 3 trestního řádu ve věci zahájeny nebyly,“ uvedl pro ČT žalobce Martin Černý z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 5.

Pro Seznam Zprávy Petra Paroubková dne 23. srpna letošního roku uvedla, že některé z příjmů jejího muže nebyly oficiální. „Určitě to nebyly příjmy, které by byly legální,“ prohlásila v rozhovoru a dodala, že pro některá svá tvrzení má důkazy.

„Určité nahrávky a pak mám také jeho předvolební deník z roku 2014, ve kterém jsou popsané určité částky, kterými platil svoje spolupracovníky oficiálně a neoficiálně, s kým se stýkal a od koho žádal podporu. A protože jsme o tom mluvili, tak vím, od koho tu podporu dostal,“ popsala Paroubková bez dalších podrobností.

Paroubek ale tvrzení své ženy odmítl a její výroky označil pro iDnes.cz za „mysteriózní tvrzení“. Později na svůj web Vaše věc napsal: „Musím ji, s ohledem na závažnost jejích tvrzení, vyzvat, ať předloží důkazy o mé údajné trestné činnosti Policii ČR, a pokud nemá takové důkazy, ať přestane lhát. Já nechci přenášet probíhající soudní spor na ulici.“

Slova manželky, s níž je už přes rok v rozvodovém řízení, byla podle něj účelovým útokem.