Kauza zabíjení tygrů: žalobce posílá Ludvíka Berouska a další dva obviněné před soud

Kvůli usmrcování tygrů a nelegálnímu obchodu s nimi podal státní zástupce obžalobu na trojici mužů. Před soudem tak stane majitel tygrů Ludvík Berousek, preparátor Miloš Hrozínek a také šestapadesátiletý muž vietnamského původu, který s produkty z tygřích těl obchodoval. Všem hrozí za neoprávněné nakládání s chráněnými zvířaty až pět let ve vězení. České televizi informaci potvrdil dozorující státní zástupce Michael Dostál z českolipského okresního státního zastupitelství. Miloš Hrozínek zůstává ve vazbě, zbylí dva obvinění jsou stíháni na svobodě.

„Dnes podáváme na trojici mužů obžalobu kvůli přečinu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Za to jim hrozí odnětí svobody na dobu trvání šesti měsíců až pěti let,“ řekl státní zástupce Michael Dostál.

Podle něj je jeden muž současně obžalovaný i z krádeže. Podle zjištění ČT jde o vazebně stíhaného Miloše Hrozínka. Tato část obžaloby ale s kauzou přímo nesouvisí. Ve spisu je v souvislosti s krádeží zahrnuta ještě i čtvrtá osoba, která ale podle Dostála nemá s usmrcováním tygrů nic společného.

Na začátku září soud propustil z vazby sedmašedesátiletého Ludvíka Berouska a šestapadesátiletého vietnamského obchodníka. Pětatřicetiletý preparátor Miloš Hrozínek ve vazbě zůstal.

Kauza začala 16. července, kdy celníci a policisté zasahovali v Praze, ve středních a severních Čechách. Provedli sedm domovních prohlídek, tři prohlídky nebytových prostor včetně dvou stánků v areálu pražské tržnice SAPA. Zajistili tělo usmrceného tygra, čtyři kusy kůží, tygří drápy a další tygří produkty, jako jsou bujon a tygří víno.

Mimo to zajistili i sadu varných nádob a forem používaných pro výrobu produktů tradiční asijské medicíny z částí tygřích těl a přes 1,8 milionu korun v hotovosti. Policie vyšetřování ukončila v minulém týdnu.

Ludvík Berousek podle policie choval tygry a dodával je preparátorovi Miloši Hrozínkovi. Ten měl tygří těla zpracovávat například na bujon nebo tygří víno. Muž vietnamské národnosti měl podle policie trestnou činnost organizovat a hotové produkty prodával, mimo jiné v pražské tržnici Sapa.

U Hrozínka objevili 20 těl jiných chráněných živočichů, například bobra, ledňáčka nebo poštolky. Policisté našli také mrtvolu tygra, střeleného do oka a krku tak, aby střela neporušila jeho cennou kůži. Hrozínek už byl v podmínce za pytláctví a nedovolené ozbrojování.