Premiér Babiš poděkoval manželům Protopopovým za péči o syna

Premiér Andrej Babiš poděkoval manželům Protopopovým za péči o svého syna údajně trpícího schizofrenií. Protopopov mu věnoval 2,5 roku svého života, uvedl předseda vlády. Sám Protopopov v rozhovoru pro deník Právo odmítl, že by unesl Babišova syna na Krym a držel ho tam proti jeho vůli. Andreji Babišovi mladšímu prý dělal asistenta.

„Můj syn měl to štěstí, že i přes velmi vážnou duševní nemoc měl kamaráda, který se o něj staral jako o bratra. Kéž by všichni nemocní měli někoho takto hodného a oddaného, kdo jim věnuje svůj čas, pozornost a péči,“ napsal předseda vlády na Facebooku.

„Děkuju manželům Protopopovým, že nám naprosto nad rámec všeho běžného pomohli a že Petr Protopopov věnoval dva a půl roku svého života mému synovi. Dal mu přátelství, svůj čas, naslouchal mu, pomáhal mu,“ pokračoval Babiš.  

Andrej Babiš junior a Petr Protopopov na Krym odjeli minulý rok v září údajně kvůli tlaku médií po vypuknutí kauzy Čapí hnízdo a vrátili se tam v listopadu. Jejich cestu má dokumentovat řada fotografií a údajně o ní věděli také příbuzní. Komunikaci s matkou Andreje Babiše mladšího má Protopopov schovanou, tvrdí v rozhovoru pro Právo. 

Babiš mladší údajně trpící schizofrenií si na Krymu našel slečnu, se kterou ho seznámil sám Protopopov, a pod jejím dohledem trávil prý na Krymu a později i na východní Ukrajině několik dní.

Babišův syn přitom redaktorům serveru Seznam Zprávy před měsícem řekl, že se v minulosti kvůli konfliktu s policií dostal do Národního ústavu duševního zdraví, kde se setkal s psychiatričkou Ditou Protopopovou. Ta letos kandidovala v komunálních volbách za hnutí ANO, které vede Andrej Babiš starší. Po vypuknutí kauzy Čapí hnízdo manžel Protopopové Petr odvezl Babišova syna na ukrajinský poloostrov Krym. „Zneužil toho, že můj otec, chtěl, abych zmizel. Kvůli stíhání Čapího hnízda,“ řekl Babišův syn serveru. 

Protopopov teď v rozhovoru tvrdí, že dělal práci asistenta: „První čtyři měsíce jsem tu práci dělal z vlastního přesvědčení. Do Agrofertu jsem nastoupil na pozici řidiče až od ledna 2016.“ 

K odjezdu na anektovaný Krym pak uvedl: „Jistě víte, že nejsem Čech, takže z mého pohledu to není žádné anektované území, ale součást Ruska stejně jako Kaliningrad. A proč do Ruska? No, víte, jinak než rusky a česky se prostě nedomluvím. Byli jsme spolu třeba v Rakousku na lyžích, ale ne sami.“

Babiš mladší však nyní tvrdí, že se Protopopova bál, a proto oznámil české policii, že byl unesen. Policie se podle předchozích zpráv serverů Neovlivní.cz a iROZHLAS.cz oznámením zabývala, ale neodhalila žádné protiprávní jednání. Babišův syn nyní žije ve Švýcarsku a má i tamní občanství.

Deník Blesk ve čtvrtek zveřejnil pasáže z e-mailu, který redakci poslal Babišův syn v květnu 2017. Píše v něm o svých psychických problémech a o strachu. Zmiňuje také, že své psychiatričce Ditě Protopopové nedůvěřuje. Babiš mladší býval dříve pilotem, Blesku napsal, že výpověď v Travel Servisu podal v roce 2015.

Kdo je kdo v kauze údajného únosu Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší je synem současného českého premiéra z prvního manželství. Narodil se v roce 1983. V roce 2007 se měl propojit s okolnostmi kauzy Čapí hnízdo, když získal akcie firmy na majitele. Kvůli podezření z padesátimilionového podvodu ho stíhá policie. Podle premiéra, stíhaného ve stejném případu, trpí jeho syn schizofrenií.

Vyšetřovatelé ale zpochybňují, že by se kvůli zdravotnímu stavu nemohl trestního řízení účastnit. Například proto, že měl pilotní licenci na Boeing 737 a ta vyžaduje pravidelné lékařské prohlídky. „Měl ji vydanou od 5. října 2011. Pokud se týká prodlužování, je tuhle typovou kvalifikaci potřeba jednou za dvanáct měsíců při splnění všech požadavků prodloužit a podle našich záznamů poslední datum platnosti prodloužení je 30. dubna 2015,“ uvedl mluvčí Úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký.

Petr Protopopov v reportáži TV Seznam
Zdroj: TV Seznam

Petr Protopopov je manžel jeho ošetřující psychiatričky Dity Protopopové, která měla v lékařské péči Andreje Babiše mladšího. Původem Rus Protopopov měl Babiše mladšího podle jeho slov odvézt na anektovaný Krym. V Česku žije přes 20 let a pracuje v Agrofertu jako řidič. Aktivně se zabýval cyklistikou, trénoval třeba v Dukle. Právě on je mužem, o němž Andrej Babiš mladší uvedl, že z něj má strach.

Dita Protopopová je psychiatrička. V době, kdy Andrej Babiš vedl resort financí, mu dělala poradkyni. Letos vedla kandidátku hnutí ANO v komunálních volbách. Od prosince 2017 pracuje na ministerstvu zdravotnictví, kde se věnuje reformě psychiatrické péče. Pracuje také v Národním ústavu duševního zdraví na pětinový úvazek.

Právě tam se podle premiéra stala ošetřující lékařkou jeho syna a sepsala zprávu, podle níž se kvůli nemoci není schopen účastnit trestního stíhání. Reportérům Seznamu Babiš mladší řekl, že mu vyhrožovala zavřením v ústavu nebo mu nabídla odjezd na „prázdniny“.