„Nemůžete v radě nebýt a zároveň v ní být,“ kritizuje Pospíšila a Čižinského šéf pražské ODS

Devadesátka ČT24: Prahu povede nová koalice (zdroj: ČT24)

Hlavní město povede koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu – jejich lídři Zdeněk Hřib, Jan Čižinský a Jiří Pospíšil v pondělí podepsali koaliční smlouvu. Ve čtvrtek proběhne volba primátora, v čele velmi pravděpodobně stane Zdeněk Hřib za Piráty. Jenže opozice kritizuje, že v radě nezasednou lídři zbylých koaličních uskupení Jan Čižinský a Jiří Pospíšil. První bude i dále poslancem a starostou Prahy 7, druhý zůstane europoslancem. Oba se ale stanou předsedy zastupitelských klubů.

„V radě mají být politici, kteří stáli ve volbách před občany a přesvědčovali občany, aby je volili,“ tvrdí opoziční zastupitelka a 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. Šéf pražské ODS Tomáš Portlík k tomu v Devadesátce ČT24 doplnil: „Nemůže nebýt v radě a zároveň v ní být. To je stínování rady, která má mimořádnou zodpovědnost, a jako radní se k těm návrhům musí hlásit – a musíte pro ně hlasovat v rámci rady.“

Lídr pražské kandidátky ANO Petr Stuchlík pak upozorňuje, že takové řešení zavání nepříliš transparentním řízením: „Chtějí a budou vstupovat do řízení Prahy, ale nenesou politickou ani žádnou jinou zodpovědnost.“ Právě ANO a občanští demokraté zůstanou v opozici, další strany se do zastupitelstva ani nedostaly. Poprvé od roku 1989 chybí v pražském zastupitelstvu ČSSD.

Jenže oba zmínění kandidáti se hájí tím, že v radě mají zasedat především odborníci. „Ta změna spočívá také v tom, že posíláme odborníky do rady a na resorty, které jsme vyjednali, posíláme ty nejlepší lidi. Odpovědnost tu z nás nikdo nesejme,“ tvrdí Čižinský, který v pondělí obhájil post starosty na Praze 7.

Navíc je prý post šéfa zastupitelského klubu určitým moderátorem při řešení sporů. „Pozice předsedů zastupitelských klubů bude relativně významná při odstraňování potenciálních sporů, při domlouvání politických kompromisů a při ladění toho, aby koalice v klidu pracovala, aby se nepolitikařilo,“ uvedl lídr Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil.

„Ďáběl je ukrytý v detailu.“ Podle opozice je koaliční smlouva příliš obecná

Opozice také nové koalici vytýká, že je koaliční smlouva příliš obecná a obsahuje vágní fráze. „Budu citovat: dobudování městského okruhu společně s posílením kapacity stávající. Ale jak dobudování – tou původní cestou, nebo jinou. Nebo další bod: pokračovat v přípravě Radlické radiály s respektem k připomínkám občanů. Ale co to znamená? Ďábel je vždycky ukrytý v detailu,“ kritizoval v Událostech, komentářích opoziční zastupitel Patrik Nacher (za ANO).

Události, komentáře s Jiřím Pospíšilem a Patrikem Nacherem (zdroj: ČT24)

Primátor Zdeněk Hřib avizoval, že se mají na každého půl roku plánovat témata detailněji. „My jsme jasně řekli, že tento materiál je základem pro naši práci a ve chvíli, kdy naši lidé usednou s odpovědností do městské rady, tak budou schopni tento materiál podrobně dopracovat. Na pražský magistrát přichází noví politici, kteří tam dosud nebyli – tento v zásadě obecnější materiál připravili v zásadě zvenku – a ve chvíli, kdy budou radními, tak budou schopni s odbornými týmy materiál rozpracovat do konkrétních úkolů,“ reagoval na kritiku programového prohlášení Pospíšil v Událostech, komentářích.

S tím ale zástupci opozice nesouhlasí: „Je potřeba říct, že pan Čižinský už v koalici byl – byl tam poslední čtyři roky, takže to není koalice změny,“ upozorňoval Tomáš Portlík. Patrik Nacher pak v Událostech, komentářích počítal, že z původní Trojkoalice pokračuje polovina jejích zastupitelů.

  Nová pražská koalice se podle programového prohlášení zaměří na stavbu městského i vnějšího okruhu a metra D, obnovu brownfieldů nebo rozvoj bydlení. V plánu má i vysazování stromů a do rozhodování chce víc zapojit veřejnost. 

  • Piráti:
    Zdeněk Hřib – primátor, IT a EU fondy
    Vít Šimral – radní pro školství a sport
    Adam Zábranský – radní pro bydlení a transparentnost 
  • Spojené síly pro Prahu:
    Petr Hlaváček – náměstek primátora, rozvoj města a územní plánování
    Jan Chabr – radní pro majetek a majetkové podíly
    Hana Marvanová – radní pro legislativu, bezpečnost a veřejnou správu
    Petr Hlubuček – radní pro životní prostředí a technickou infrastrukturu
  • Praha sobě:
    Adam Scheinherr – náměstek primátora pro oblast dopravy
    Hana Třeštíková – radní pro kulturu, památkovou ochranu a turismus
    Milena Johnová – radní pro sociální věci a zdravotnictví
    Pavel Vyhnánek – náměstek primátora pro oblast financí