Sólista s názory jen pro média. Zimolův odchod Netolického nemrzí

Netolický v Interview ČT24: Zimola je sólista, nedržel basu (zdroj: ČT24)

Odchod Jiřího Zimoly z vedení ČSSD není pro stranu přílišná komplikace. Je to sólista a v tandemu s Janem Hamáčkem fungovat nedokázal. Své názory hlásal do médií a na setkání vedení pak nechodil, navíc začal postupně prosazovat své vládní ambice. Takto konec Jiřího Zimoly ve funkci statutárního místopředsedy zhodnotil místopředseda vládní strany a hejtman Martin Netolický, který byl hostem pořadu Interview ČT24.

„Kolega Zimola opravdu nehovořil vůbec v souladu s tím, co říkal, nebo spíš neříkal na politickém grémiu, předsednictvu, ústředním výkonném výboru. My jsme se jeho názory obvykle dozvídali z médií a pak se naprosto standardně stávalo, že když vystřelil nějaký názor, tak další den či v dalším týdnu nedorazil na příslušná jednání,“ řekl místopředseda ČSSD a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Pak místo se Zimolou členové vedení diskutovali o jeho názorech bez něj a to nepovažuje hejtman za normální stav. Proto je Netolický rád, že tato epizoda ve vedení strany končí a nyní už bude vystupovat jednotně.

Sólista, co nedržel basu

„Sám jsem patřil mezi zastánce tandemu Hamáček–Zimola a myslel jsem si, že může být životaschopný. A to přesto, že mě celá řada kolegů spolustraníků z různých částí republiky upozorňovala na zkušenosti s Jiřím Zimolou, že je sólista,“ prohlásil Netolický v Interview ČT24. Nyní se podle něj ukázalo, že Zimola se opravdu snažil vybočovat a „nedržel basu“.

Netolický má za to, že když se ČSSD snaží o co nejlepší výsledek, není možné se dozvídat o neakceptovatelných návrzích. Jako příklad uvedl Zimolův návrh předsednictvu tři dny po jmenování Tomáše Petříčka (ČSSD) ministrem zahraničí, v němž požadoval rekonstrukci vlády. Návrh mířil právě na Petříčka, který podle Netolického nemohl zdaleka prokázat, zda je schopen příslušný resort vést.

„A to samé se týkalo i ministra kultury Antonína Staňka. Tyto osoby jmenoval, že by měly z vlády odejít, a my jsme vůbec nevěděli, z jakého důvodu,“ uvedl Netolický a dodal, že Zimola své návrhy doplnil velmi chabou argumentací.

„Jestli tam byly nějaké ambice jednotlivců, tak to měl říct a neschovávat to za nejrůznější krásná slova. To se nedělá,“ zdůraznil Netolický. Navíc by podle něj sociální demokraté vypadali jako šašci, kdyby nedlouho po jmenování svých ministrů je začali najednou střídat.

Sám za tím vidí Zimolovy ambice na vládní angažmá. Netolický připomněl, že Zimola sice na jaře během jednání o vládě odmítl své působení ve vládě. „Nicméně se pak také během času ukázalo, že také třeba by ve vládě působit mohl, no tak si začal vymýšlet některé kroky, které jsme nikdo nepochopili,“ konstatoval místopředseda ČSSD.

Zimola pro Český rozhlas uvedl, že Martina Netolického na jednání stranického grémia neviděl několik měsíců. Pardubický hejtman ale v Interview ČT24 v reakci na to se smíchem poznamenal: „Nemohl mě tam vidět, když tam nechodil.“ Dodal, že docházka se dá snadno dohledat.

Jiří Zimola se rozhodl opustit vedení ČSSD ve středu s odůvodněním, že nebude setrvávat ve funkci, ze které nemůže nic změnit. S ostatními členy grémia či předsednictva ČSSD se v názorech rozcházel dlouhodobě v tom, kam stranu dál směřovat.

V rámci iniciativy Zachraňme ČSSD přišel například s návrhy na přeregistraci členů strany, přímou volbu předsedy na březnovém sjezdu či obměnu sociálně demokratických ministrů. Iniciativa se však dočkala kritiky na nedávném zasedání širšího vedení ČSSD.

Zimolovo místo v čele strany zůstane neobsazené. Na řádném sjezdu v Hradci Králové bude totiž ČSSD už v březnu volit kompletní vedení. Odstoupí na něm i předseda Jan Hamáček a místopředsedové zvolení na letošním mimořádném sjezdu, aby se jejich funkční období sjednotila s ostatními stranickými orgány.