Kraje slíbené miliardy na silnice ještě jisté nemají. Vláda je zatím nenašla

Tisková konference po jednání vlády s hejtmany (zdroj: ČT24)

Vláda slíbila krajům čtyři miliardy korun na opravy silnic druhé a třetí třídy. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) ale kabinet zatím prostředky nenašel. Doufá, že se to podaří příští rok na jaře. Babiš to řekl po jednání vlády s hejtmany.

Slíbené peníze na opravy silnic podle Babiše dál platí. Po jednání s hejtmany ale podotkl, že vzhledem ke zvyšujícím se nárokům na státní rozpočet se zatím peníze nenašly.

Rozpočet vyčerpaly například slevy jízdného pro studenty a důchodce. Letos stát vyjdou na 3,26 miliardy, příští rok na 5,83 miliardy korun ročně. 

Ministryně financí Alena Schillerová a ministr dopravy Dan Ťok (oba za ANO) tak podle premiéra budou peníze pro silnice hledat v nespotřebovaných zdrojích státního rozpočtu v prvních měsících roku 2019.

Předsedkyně Asociace krajů a karlovarská hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (ANO) by ale do budoucna ráda našla dlouhodobé systémové řešení, které by zajistilo peníze na opravy silnic druhé a třetí třídy pravidelně.

Vláda se zástupci krajů projednávala i memorandum, které umožní zavedení nulové sazby mýta na silnicích prvních tříd, o niž se mýtný systém rozšíří po roce 2019. Hejtmani kvůli tomu budou jednat s jednotlivými starosty, se kterými společně vyberou úseky bez poplatku. Stát bude rozhodnutí krajů respektovat.

Babiš se vyjádřil i ke své myšlence převést v budoucnu komunikace nižších tříd zpět na stát. „Diskutovali jsme o tom, ale není to reálné. Byl to spíše takový povzdech selského rozumu nad tím, jak státní systém funguje,“ uvedl.