Zimola neměl výsledky, tandem s Hamáčkem nefungoval, shodl se hejtman Bernard a analytik Jelínek

Události, komentáře: ČSSD v krizi - hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard, analytik Lukáš Jelínek (zdroj: ČT24)

Odcházející první místopředseda ČSSD Jiří Zimola neměl ve své stranické funkci výsledky a jeho tandem s šéfem strany Janem Hamáčkem nefungoval. V Událostech, komentářích se na tom shodl hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD) a politický analytik Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie, která je straně blízká.

„Jeho mise na pozici prvního místopředsedy se nepovedla, to je absolutně evidentní. Mluvilo se hodně o tom, že se zmobilizuje sociální demokracie, že se otevře diskuse v celé zemi o programovém směřování sociální demokracie. To se nestalo,“ říká Josef Bernard.

Podle něj byla problematická i spolupráce Zimoly s předsedou strany Hamáčkem. „Měl to být sourodý tandem. Poslední hradní návštěvy nebo prohlášení, že by se měli vyměnit někteří ministři a Honza Hamáček o tom ani nevěděl, svědčily o tom, že tam žádný sourodý tandem není,“ míní Bernard.

„Volali jsme po ekonomickém auditu, jak na tom sociální demokracie je, jak dál s Lidovým domem. Žádná čísla jsme na stůl nedostali. To jsou všechno věci, které by měl plnit první místopředseda,“ dodává plzeňský hejtman.

Na Zimolových plánech se mu líbilo například zjednodušení stanov a rozhodování ve straně, například i elektronicky. Chtěl by také, aby z ČSSD byla moderní strana evropského střihu a lépe používala sociální média. „Ale nic z toho se nenaplnilo,“ podotýká Bernard.

Jelínek: Zimola ventiloval problémy přes média

Také podle analytika Lukáše Jelínka z Masarykovy demokratické akademie nefungovala spolupráce Zimoly a Hamáčka zejména v poslední době vůbec dobře. „Zimola řadu problémů ventiloval spíše přes média než přes struktury sociální demokracie,“ říká Jelínek.

„Ale to klíčové se jim podařilo – a ani Jiří Zimola by neměl hovořit o tom, že se mu nic nepovedlo. Prosadili společně i prostřednictvím referenda vstup ČSSD do Babišovy vlády. A to udělali dost silově, ačkoliv si to početná skupina sociálních demokratů nepřála,“ poznamenává analytik.

„Když Jiří Zimola kandidoval na prvního místopředsedu, říkal, že nepůjde do vlády a soustředí se na stav sociální demokracie. A já nemám pocit, že by se příliš zlepšilo fungování odborného zázemí, komunikace s členskou základnou, PR, marketing,“ dodává Jelínek. Zimola si podle něj svým odstoupením chce hlavně rozvázat ruce pro další kritiku současného vedení.

Vývoj volebních výsledků ČSSD
Zdroj: ČT24/ČSÚ
  • Narodil se 28. března 1971 v Třebíči. Vystudoval Pedagogickou fakultu Jihočeské univerzity s aprobací český jazyk a dějepis.
  • Do ČSSD vstoupil v roce 2000, už předtím byl jako nestraník zvolen na kandidátce ČSSD do zastupitelstva Nové Bystřice. 
  • Od roku 2008 byl jihočeským hejtmanem, odstoupil na jaře 2017 v důsledku aféry kolem stavby rekreačního domu.
  • Od roku 2010 byl členem stínové vlády ČSSD, nejprve měl na starosti místní rozvoj, později životní prostředí. 
  • Po volbách na podzim 2013 získal poslanecký mandát, v březnu 2014 ale ze sněmovny odešel. 
  • Uškodila mu účast na tajné schůzce u prezidenta Zemana v Lánech. Část vedení ČSSD se těsně po sněmovních volbách pokusila odstavit předsedu strany Bohuslava Sobotku od vyjednávání o vládě.
  • V únoru 2018 Zimola kandidoval na předsedu ČSSD, ve volbě však uspěl Jan Hamáček. Zimola se následně stal druhým mužem strany.
  • V listopadu 2018 rezignoval na funkci prvního místopředsedy ČSSD. Považoval za nemožné, aby vedení ČSSD v současné podobě změnilo politiku strany.