Československé letectvo slaví sto let, československé letectví zná svých sto osobností

UDÁLOSTI: Sto let československého letectva si piloti z obou částí kdysi společného státu připomněli v Mladé Boleslavi (zdroj: ČT24)

Společně s republikou slaví sto let i československé letectvo. Během roku se konala anketa o sto nejvýznamnějších osobností nejenom letectva, ale i letectví všeobecně. Byť pořadatelé zveřejnili její výsledky již v říjnu, nyní je slavnostně vyhlásili v leteckém muzeu v Mladé Boleslavi.

Československé vzdušné síly vznikly v listopadu 1918. U jejich kořenů stál Milan Rastislav Štefánik, který ostatně nechybí mezi stovkou osobností československého nebe. Spolu s ním vybrali lidé v anketě osobnosti reprezentující všechny historické etapy.

Objevují se tam jména jako Alois Vašátko nebo Josef František – tedy piloti, kteří bojovali v barvách RAF proti Německu za druhé světové války. Leteckou akrobacii a sprotovní letectví zastupují třeba František Kdér, Petr Jirmus a Martin Šonka. Osobnostmi letectví byla vyhlášena i trojice astronautů – Vladimír Remek, jeho náhradník Oldřich Pelčák, byť ten do vesmíru nakonec neletěl, a také první Slovák ve vesmíru Ivan Bella. Osobnostmi československého letectví jsou i lidé, kteří létali již před vznikem Československa, jako Jan Kašpar a Metoděj Vlach. 

Vyhlášení osobností československého letectví doprovodil přelet repliky dvouplošného letounu z první světové války i dvojice současných stíhačů Gripen. Stovce osobností vyhradí mladoboleslavské muzeum – pojmenované právě po Vlachovi – speciální síň s názvem Národní letecké legendy. „V těch prostorách bude pódium, na kterém bude křídlo, které nazýváme křídlo slávy, kde bude sto tabulek se jmény,“ přiblížil Vítězslav Klímek ze společnosti Aeromedia, která anketu uspořádala.

Lidé, keří se svého uvedení do síně slávy československého letectví dožili, ujistili, že si toho cení. „Je pro mě nesmírná čest a pocta být součástí této rodiny,“ řekl Ivan Bella, který jako první Slovák a 385. člověk vyletěl do vesmíru v roce 1999.