Stát nemusí platit 200 tisíc bývalému manažerovi ŘSD, kterého urazil výrok ministra dopravy

Pražský vrchní soud rozhodl, že stát nemusí zaplatit 200 tisíc korun bývalému řediteli chomutovské správy Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Renné Komínkovi. Ministerstvo dopravy uspělo s odvoláním proti dva roky starému rozsudku městského soudu, který Komínkovi přiznal odškodnění a omluvu za výroky bývalého ministra Víta Bárty. Bárta v roce 2011 v médiích uvedl, že je severočeská ŘSD řízena kmotry z ODS a ČSSD. Informaci ČT potvrdila mluvčí Vrchního soudu v Praze Simona Heranová.

„Rozsudek soudu prvního stupně se mění tak, že se žaloba, jíž se žalobce domáhal po žalovaném omluvy (…) a náhrady nemajetkové újmy ve výši 200 tisíc korun, zamítá,“ stojí v rozsudku Vrchního soudu v Praze, který má ČT k dispozici.

„Slavní kmotři ODS a sociální demokracie“

Celá kauza sahá až do roku 2011. Tehdejší ministr dopravy Vít Bárta v pořadu České televize Otázky Václava Moravce prohlásil, že je vedení ŘSD v Ústeckém kraji řízeno „slavnými kmotry ODS a sociální demokracie“, konkrétně podnikatelem Patrikem Oulickým a tehdejším lídrem severočeské organizace ČSSD Petrem Bendou. Šéf chomutovské správy ŘSD Renné Komínek byl následně odvolán ze své funkce.

Komínek podal kvůli výrokům žalobu v roce 2013. Původně žádal jako náhradu nemajetkové újmy milion korun. Rozsudek u Městského soudu v Praze padl až 30. listopadu 2016.

Podle soudu nebyly Bártovy výroky pravdivé, Komínkovi ale odškodnění přiznal jen ve výši 200 tisíc korun. Žalovaná strana měla navíc na své náklady uveřejnit omluvu v řadě médií. Aktuální výrok vrchního soudu ale zamítá žalobu v obou bodech.