Poslanci schválili přistoupení k fiskálnímu paktu Evropské unie

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek schválila přistoupení Česka k fiskálnímu paktu Evropské unie. Ten obsahuje rámec pro rozpočtovou kázeň a koordinaci hospodářských politik členských států Unie. Přistoupení ještě projedná Senát.

Fiskální pakt je mezinárodní smlouva, kterou v roce 2012 podepsalo pětadvacet členských států EU. Platí od 1. ledna 2013 a členské země Unie mohou k paktu přistupovat kdykoliv. Česko je v současnosti kromě Spojeného království jedinou zemí společenství, která k ratifikaci dosud nepřistoupila (Unii navíc Britové opouštějí).

Státy eurozóny a signatáři mimo eurozónu, kteří oznámili úmysl být ustanoveními vázáni, musí zavést do vnitrostátního práva pravidlo vyrovnaných rozpočtů vládního sektoru. Tím se rozumí roční saldo hospodaření vládního sektoru očištěné o vliv hospodářského cyklu a jednorázových a přechodných opatření (tzv. strukturální saldo) ne horší než minus 0,5 procenta HDP.

A právě přijetí společných závazků vzbudilo na plénu ostrou diskusi. Pro přistoupení k paktu hlasovalo 106 poslanců, proti jich bylo třiačtyřicet. Přistoupení podpořili poslanci ANO, Pirátů, sociální a křesťanské demokracie, TOP 09 a STAN. Naopak poslanci občanských demokratů, SPD a komunistů hlasovali proti. Rozpravu provázely kritické projevy hlavně poslanců ODS a SPD, poslanci ostatních stran naopak vystupovali na podporu paktu.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) již několikrát řekla, že přistoupení k paktu dodatečně nezavazuje českou stranu k přijetí eura. Nyní zopakovala, že přistoupení k paktu neovlivňuje rozhodnutí české strany o vstupu do eurozóny a nijak k němu dodatečně nezavazuje.

Výhrady z ODS a SPD

Nebude podle ní mít žádný přímý nebo nepřímý dopad na státní rozpočet a umožní české straně účastnit se plnohodnotně summitů eurozóny. Uvedla, že smlouva na Evropskou unii ani na jinou mezinárodní organizaci nepřenáší žádné nové pravomoci, a proto postačí schválení prostou většinou.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury ovšem platí pravý opak. Pakt prý přináší ztrátu kontroly suverénních států nad svými rozpočty a je to další krok v přibližování ČR do eurozóny. Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura řekl, že smlouva je zbytečná a obtížně vymahatelná. I podle předsedy ODS Petra Fialy jde o cestu k přijetí eura, třebaže symbolickou.

Nalevo i napravo od středu: O suverenitu nepřijdeme

„Strašit tady ztrátou suverenity není korektní, není to pravda,“ řekl na adresu Okamury lidovecký předseda výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík. Obdobně odmítl Okamurovy obavy i předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek s tím, že Česko neztratí „byť jenom milimetr“ své suverenity nad veřejnými rozpočty. Také podle něj neposune ratifikace paktu zemi k přijetí eura.

Předseda klubu STAN Jan Farský míní, že schválení smlouvy poskytne české straně vstupenku na summity eurozóny, kde se rozhoduje o její budoucnosti. „Tento krok může mít obrovský význam, kdo to nechápe, nechápe politickou realitu Evropy,“ řekl bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).