Strážníci s nočním viděním i kontroly svátečních řidičů. Policie se chystá na Dušičky

Strážníci v Liberci nebo Českých Budějovicích začali pravidelně obcházet hřbitovy. Podobné akce chystají kvůli Dušičkám i v dalších městech, většinou začaly už minulý pátek. Do kontrol se stejně jako každý rok zapojují i policisté. Nejčastějšími problémy je okrádání návštěvníků hřbitovů a situace na silnicích. Tu může letos ještě zkomplikovat počasí ale i fakt, že samotný den svátku připadl právě na pátek.

Například v Brně letos zapojili do kontrol přes dvě stovky strážníků. Na jedenácti hřbitovech hlídkují ve velmi krátkých intervalech. „ V noci do kontrol zapojujeme psovody a využíváme také dalekohledy pro noční vidění a mobilní kamerový systém,“ uvedl mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem. S kontrolami začali už minulý pátek, stejně jako například v Jihlavě, Olomouci, Plzni nebo ve Zlíně.

Ve všech oslovených městech se ale policisté soustředí především na víkendy. Největší nápor očekávají hlavně v ten, který bude na dušičkový pátek přímo navazovat. 

Nejčastěji policisté řeší okrádání návštěvníků hřbitovů, vykrádání aut, ale také krádeže pietních předmětů přímo z hrobů. Komplikace policisté očekávají i v dopravě, a to nejen kvůli špatnému počasí a hustotě provozu, ale také kvůli takzvaným svátečním jezdcům z řad starších či méně zkušených řidičů. „Právě oni se mohou paradoxně stát viníky zbytečné dopravní nehody,“ upozorňuje mluvčí Policejního prezidia Eva Kropáčová. 

Vedle strážníků se budou na silnice, bezpečnost hřbitovů a jejich okolí zaměřovat i státní policisté. „Bude zvýšen i výkon služeb hlídek, zejména služby dopravní a pořádkové policie,“ uvedla Vladimíra Šrýtrová z krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Na většině míst plánují policisté i strážníci ukončit dušičkové akce v pondělí 5. listopadu. Například v Brně nebo ve Středočeském kraji ale potrvají až do neděle.