Policie uzavřela rozsáhlý případ krácení daní za půl miliardy. Členům skupiny hrozí 13 let

Škodu téměř půl miliardy korun způsobila podle brněnských kriminalistů organizovaná skupina devíti lidí, která krátila daně. Čtyři jsou stíháni na svobodě, další dva jsou stíháni jako uprchlí. Zbylí tři obvinění, dva Češi a Slovák, byli nedávno odsouzeni za podobný trestný čin. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Iva Knolová.

Skupina podle brněnské expozitury NCOZ založila v letech 2008 až 2010 řetězec firem pro neoprávněné vylákání nadměrných odpočtů daně z přidané hodnoty.

„Za tímto účelem mělo dojít v České republice k založení řetězce společností, které při provádění obchodů plnily úlohy mezičlánků. Na pozice jednatelů měly být dosazovány osoby v rolích takzvaných bílých koní. Jako odběratelé nadhodnoceného zboží pak měly vystupovat společnosti z Iráku a Spojených arabských emirátů,“ uvedla mluvčí.

Kriminalisté se případem s krycím názvem BRUNO zabývali od roku 2010. Ze znaleckých posudků mimo jiné vyplynulo, že cena obchodovaného zboží, v tomto případě textilu, byla až desetinásobně navýšena a podle policie zjevně překračovala maloobchodní cenovou hladinu zboží běžně obchodovaného v cílovém státě.

Ve skupině bylo devět mužů. Hlavním organizátorem byl podle kriminalistů český občan pocházející z Iráku, další členové skupiny byli tři Iráčané, Slovák a čtyři Češi. Způsobená škoda dosáhla výše 470 milionů Kč, uvedla policie. Jako výnos z trestné činnosti kriminalisté zajistili několik nemovitostí v hodnotě desítek milionů korun.

V případě pravomocného rozsudku hrozí všem obviněným podle mluvčí trest odnětí svobody, jakožto účastníkům organizované zločinecké skupiny, až na 13 let a čtyři měsíce. Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.