Výši plateb za léky nakonec prozradí nemocnice jen ministerstvu. Ministr podlehl vydírání firem, soudí opozice

Nemocnice nebudou zveřejňovat, kolik platí za léky. Avizované hlášení půjde pouze na ministerstvo, ke Státnímu úřadu pro kontrolu léčiv a pojišťovnám. Se zástupci farmaceutických firem se na tom dohodl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Někteří distributoři léků hrozili, že pokud nemocnice ceny zveřejní, přestanou jim přípravky dodávat. Opozice výsledek hodnotí kriticky, podle Jana Farského (STAN) je to zbytečný ústupek, který Vojtěch učinil, aby ho distributoři nevydírali.

Informace nemocnic o tom, kolik zaplatily za léky, budou nadále pouze vnitřní záležitostí. Dostane je ministerstvo zdravotnictví, pojišťovny nebo jednotliví ředitelé nemocnic. Zveřejňovat je ale nemocnice nebudou.

„Ředitele to ochrání před tím, že by jim hrozilo, že se ceny některých léků zvýší,“ je přesvědčen ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který jednal se zástupci farmaceutických firem.

Některé z nich hrozily, že pokud se informace o tom, kolik platí nemocnice za léčiva, dostanou na veřejnost, zastaví dodávky nebo budou chtít odškodnění. Velké koncerny tvrdily, že by je zveřejňování cen ekonomicky poškodilo a že by musely zlevnit své léky v zahraničí.

S dohodou s ministrem Vojtěchem jsou distributoři léků spokojeni. „Pokud se budou informace zveřejňovat pro ministerstvo zdravotnictví a pro kontrolní funkci, tak s tím nemáme vůbec žádný problém,“ uvedl výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček.

Povinnost zveřejňovat, kolik zaplatily za léky, nařídil státním nemocnicím Adam Vojtěch začátkem září. „Chci, aby bylo nakupování transparentní, abychom měli přehled,“ argumentoval. Reakci farmaceutických firem původně označil za neakceptovatelnou. Vojtěchův předchůdce a ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík pak dikci dopisů, které ředitelům přišly, přirovnal ke kauze Diag Human.

Farský: Je to zbytečný ústupek

S nynější dohodou ministra s firmami ale nesouhlasí část opozice. „Myslím, že je to zbytečný ústupek. Předpokládám, že je to kompromis, který ministr uzavřel s firmami, aby ho – řekněme – nevydíraly,“ zhodnotil předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský, který byl také spoluautorem zákona o registru smluv.

Případné zastavení dodávek léků, kterým firmy hrozily, by byl problém – šlo o koncerny, které dodávají přípravky, jež nelze nahradit.

Problém s dodávkami léků do státních nemocnic už v minulosti jednou nastal, i když z jiného důvodu. V únoru 2006 přestaly čtyři velké firmy dodávat přípravky do tří nemocnic, které dlužily 400 milionů korun. Problém trval týden, nemocnice ale měly zásoby na dva. Nakonec ale na sporu tratili distributoři, kteří dohromady ovládali 95 procent trhu. Dostali pokutu 113 milionů za kartel, kterou potvrdil i Nejvyšší správní soud.