Tuhý jako policejní prezident skončí. Bude velvyslancem v Bratislavě

Události: Policejní prezident Tomáš Tuhý končí ve funkci, bude velvyslancem (zdroj: ČT24)

Policejní prezident Tomáš Tuhý končí ve své funkci a má se přesunout na post velvyslance do Bratislavy. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) obdržel jeho žádost o propuštění ze služebního poměru. Tuhý by měl ve funkci skončit ve středu. Na místo policejního prezidenta ho jmenoval v roce 2014 tehdejší ministr vnitra Milan Chovanec, mandát by mu za normálních okolností skončil příští rok.

Personální změny chce ministr vnitra Jan Hamáček oznámit na úterní tiskové konferenci. Podle něj bude po odchodu Tuhého pověřen řízením policie jeho nynější první náměstek Martin Vondrášek a poté se uskuteční standardní výběrové řízení. Nejčastěji se mluví o tom, že by měl Tuhého nahradit pardubický policejní ředitel Jan Švejdar.

Vláda Tuhého navrhla do hodnosti generálporučíka. Prezident Miloš Zeman ho povýšil v neděli.

O odchodu Tomáše Tuhého z čela policie se mluví od jara 2018. V červnu přišel web Neovlivní.cz s informací, že jeho konec ve funkci schválila vláda, která zároveň souhlasila s jeho jmenováním velvyslancem na Slovensku. Sám Tuhý však tuto informaci tehdy na Twitteru dementoval.

Policie pod vedením Tuhého zažila největší kritiku v roce 2016. Nejprve kvůli zásahům v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta a poté kvůli reorganizaci elitních útvarů. Sám policejní prezident musel ještě v říjnu 2016 čelit přestupkovému řízení. Chytila ho totiž hlídka, když jel v obci rychlostí 100 km/h. Za to si vysloužil pokutu 10 000 korun a půlroční zákaz řízení.

Návštěva čínského prezidenta

  • Odcházející policejní prezident se v pondělí odpoledne loučil se špičkami sboru. Do Míčovny Pražského hradu pozval Tomáš Tuhý všechny krajské ředitele i ředitele republikových útvarů.

Kritiku ze strany některých politiků i části veřejnosti vyvolala činnost policie při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze ve dnech 28. a 29. března 2016. Nejkontroverznější bylo, že policisté znemožnili účastníkům demonstrace Za lidská práva v Číně a za solidaritu s Tibetem vstup na Hradčanské náměstí před Pražským hradem přesto, že magistrát protest na tomto místě povolil.

Policie přitom argumentovala zákonem o pozemních komunikacích. Ústavní soud poté odmítl zrušit inkriminovanou část tohoto zákona, která policii umožnila demonstranty na místo konání akce nevpustit.

Druhou kontroverzní akcí během návštěvy byl zásah policistů v kanceláři naproti hotelu, kde čínský prezident bydlel. Dva muži tam do okna vyvěsili tibetskou vlajku a policisté je donutili ji sundat. Policejní odbor vnitřní kontroly vyhodnotil zvolený postup jako legitimní, Městský soud v Praze však následně označil zásah za nezákonný.

Policisté v civilu zasahovali kvůli tibetským vlajkám také na pražské Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění (FAMU). Za jejich činnost se nakonec Tuhý omluvil.

Policejní reorganizace

Centrem pozornosti se policie stala, když Tuhý 8. června 2016 oznámil, že plánuje sloučit elitní policejní útvary. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) plánoval sjednotit do Národní centrály boje proti organizovanému zločinu (NCOZ). Ta měla mít pět speciálních oddělení, v nichž by se policisté zabývali organizovaným zločinem, terorismem, kyberkriminalitou, nejzávažnější hospodářskou kriminalitou a korupcí.

Tuhý obhajoval reorganizaci s tím, že centralizace zvýší efektivitu vyšetřování. Někteří politici, státní zástupci i policisté však upozorňovali, že tento krok je nečekaný a špatně připravený. V koncepci rozvoje policie pro roky 2016 až 2020 zveřejněné teprve měsíc před oznámením totiž o vzniku NCOZ není žádná zmínka. Objevilo se proto podezření, že skutečný cíl reorganizace může být jiný a nezávislost vyšetřovatelů na policejním vedení i politicích se může snížit.

Reorganizaci kritizovalo vládní hnutí ANO a začala kvůli ní krize kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ta však byla nakonec zažehnána. Reorganizací se pak zabýval bezpečnostní výbor Poslanecké sněmovny. V srpnu 2016 se nakonec uskutečnila a NCOZ skutečně vznikl. Desítky policistů na protest odešly do civilu nebo k jiným jednotkám. Jiní policisté ji však podpořili.

Hodnost: generálporučík
Datum a místo narození: 8. ledna 1972, Město Albrechtice
Vzdělání: Filozofická fakulta Ostravské univerzity, Právnická fakulta Masarykovy univerzity v Brně a Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava
Dosavadní funkce: policejní prezident (od dubna 2014)
Kariéra: kariéru u policie zahájil v roce 1991 na obvodním oddělení ve Městě Albrechticích, které později také vedl; zástupce ředitele Okresního ředitelství PČR Jeseník (2002-07), ředitel Okresního ředitelství PČR Bruntál (2007-08), náměstek ředitele Správy Severomoravského kraje PČR (2008), náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje (2009), ředitel Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje (2010-13), náměstek policejního prezidenta pro vnější službu (duben 2013-únor 2014), první náměstek policejního
prezidenta, dočasně pověřený vedením policie (obojí od 1. března do 12. dubna 2014)
Rodina: Je rozvedený, má tři děti 

Ostatní:

- Tuhý od března do dubna 2014 zastával funkci prvního náměstka policejního prezidenta  poté, co z funkce policejního prezidenta odešel Petr Lessy, byl rovněž pověřený vedením policie. Novým policejním prezidentem se Tuhý stal 12. dubna 2014.

- Mezi své priority zařadil boj s pouliční a drogovou kriminalitou, extremismem nebo násilím na stadionech. Pro účinnější boj s daňovou kriminalitou nechal zřídit speciální jednotku, tzv. Daňovou Kobru, která funguje od června 2014 a bojuje proti daňovým únikům a spolupracuje v něm policie a celní a daňová správa.

- V červnu 2016 Tuhý oznámil, že policie chce vybudovat Národní centrálu proti organizovanému zločinu (NCOZ), pod kterou bude spadat Útvar proti organizovanému zločinu (ÚOOZ) a Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK). Reformu policie podepsal 15. června 2016 tehdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). O několik dní později řekl vedoucí ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek v České televizi, že Tuhý je podezřelý z „brutálního“ úniku informací při objasňování hospodářské trestné činnosti. Podle Komárka se policie nereorganizuje kvůli zkvalitnění práce, ale aby byl odstaven ředitel ÚOOZ Robert Šlachta. Tuhý tvrzení odmítl. Komárek později podal trestní oznámení na Tuhého a Chovance pro podezření ze sabotáže. Tuhý vzápětí podal na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) trestní oznámení na Komárka, kterého vinil z pomluvy.

- NCOZ začala fungovat od srpna 2016, má přes osm stovek policistů a vedle Prahy působí také na dislokovaných pracovištích v Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Brně, Olomouci a Ostravě. Reforma policie vyvolala roztržku na politické scéně a stala se terčem kritiky státních zástupců. Sněmovna zřídila vyšetřovací komisi k reorganizaci policejních útvarů. Podle závěrečné zprávy komise z února 2017 se neprokázalo, že cílem reorganizace bylo odstranit Šlachtu, omezení činnosti policejních útvarů či zabránění vyšetřování některých kauz.

- V září 2017 bylo oznámeno, že se náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár nedopustil kárného provinění, když informoval média o předvolání strůjců policejní reorganizace, tedy Tuhého a jeho tehdejšího náměstka Zdeňka Laubeho. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) sice Komárův postup zkritizoval, ovšem žalobu, kterou podal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, zamítl.

- Letos v červnu schválila odchod Tuhého z funkce policejního prezidenta na post velvyslance v Bratislavě vláda v demisi premiéra Andreje Babiše. Tuhý v médiích uvedl, že neplánuje odejít z místa policejního prezidenta předčasně. Mandát mu měl vypršet v dubnu příštího roku.

- Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dnes připomněl, že vláda Tuhého navrhla do hodnosti generálporučíka. „I jako poděkování za to, jakou službu odvedl této zemi. To, že jsme šestá nebo sedmá nejbezpečnější země na světě, tak to je i odraz práce policie a jejího prezidenta,“ řekl.

- Tuhý je držitelem bezpečnostní prověrky na stupeň Tajné.

- Mluví anglicky, rusky a polsky.

(zdroj: ČTK)

Policejní prezident Tomáš Tuhý
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK