Meteorologové varují před větrem. Největší nebezpečí hrozí uprostřed republiky a v Krkonoších

Výstrahu před silným větrem, která je obzvlášť důrazná pro Vysočinu, Krkonoše a Jizerské hory, vydali meteorologové na pondělní odpoledne a noc na úterý. Slabší stupeň výstrahy platí na většině území ČR s výjimkou západní části Čech.

Výstrahu na velmi silný vítr s vysokým stupněm nebezpečí vydal Český hydrometeorologický ústav pro oblast uprostřed republiky – Kutnohorsko, Pardubicko, Chrudimsko, Žďársko, Havlíčkobrodsko a Jihlavsko – a také pro Krkonoše a Jizerské hory.

S nižším stupněm pak platí pro velkou část Česka s výjimkou Plzeňského, Karlovarského a Ústeckého kraje a severozápadní části středních Čech – Berounska, Kladenska a Mělnicka. Obě výstrahy platí od pondělních 17:00 do úterních 7:00.

„Od pondělního večera do úterního odpoledne bude foukat na většině území, s výjimkou západní poloviny Čech, silný vítr sedm až 12 metrů za sekundu s nárazy kolem 20 metrů za sekundu (70 kilometrů za hodinu),“ upřesnili meteorologové.

V oblastech, kterých se týká vyšší stupeň výstrahy, však mohou mít nárazy větru rychlost až 90 kilometrů za hodinu a na hřebenech hor i 110 kilometrů za hodinu.

V místech, kde silný vítr hrozí, by měli lidé zabezpečit okna a dveře, případně uklidit zahradní nábytek. Především ale musí počítat s tím, že jim může přestat fungovat elektřina, že se budou lámat stromy a padat větve. Složitá bude i jízda během poryvů větru, v krajním případě hrozí i převrácení prázdných vozidel.