Rakouská policie zatkla Řičáře, odsouzeného v kauze Budišov

Praha - Policisté v Rakousku zatkli hledaného Marka Řičáře alias Josefa Marka, který figuruje v kauze zmanipulovaných evropských dotací při opravě zámku Budišov. Původně architekt vystupoval jako jeden z klíčových svědků, později však byl odsouzen jako organizátor podvodu. Za dotační podvod a praní špinavých peněz si má odpykat šest let vězení.

Po odsouzení k šestiletému trestu však nenastoupil k jeho výkonu, byl proto na něj vydán evropský zatýkací rozkaz. Policie po něm pátrala od září 2012. „Mezinárodně hledaný muž byl zatčen včera (v úterý) v odpoledních hodinách na území Rakouska. Před policisty se záměrně skrýval a snažil se uprchnout. Rakouští policisté ale jeho útěku zabránili,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Vlasta Suchánková.

Na Řičářově dopadení spolupracovali s českými „lovci lebek“ rakouští kolegové, kteří se v minulosti podíleli mimo jiné i na zadržení podnikatele Romana Vaškůje, odsouzeného za stomilionové daňové úniky při obchodování s palivy. Policejní prezidium nyní s rakouskou stranou jedná o předání Řičáře do České republiky.

Z korunního svědka hlavním obviněným

Marek Řičář před téměř osmi lety otřásl politickou scénou odhalením tzv. Péťova gangu. Skupina kolem starosty Budišova Ladislava Péti měla podvádět s evropskými dotacemi a kvůli tomu i Říčáře vydírat. Podle obžaloby se skupina dopustila vydírání tím, že požadovala po Řičářovi vydání účetnictví společnosti Bono Publico, jejímž prostřednictvím měla být získána evropská dotace na opravu zámku. Architekt byl na čas zařazen i do programu na ochranu svědků.

Z vydírání státní zástupce původně obvinil extajemníka sociálnědemokratických premiérů Zdeňka Doležela a úředníka ministerstva zemědělství Miloslava Řehulku, soud v červenci 2009 ale oba viny zprostil. Mezi obžalovanými byl také sám starosta Péťa, osvobozjícího rozsudku se ale nedočkal, dříve zemřel na rakovinu. V souvislosti s budišovským případem se do vazby dostala i nynější ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová. I ji soud osvobodil.

Místo toho v říjnu 2010 poslal do vězení právě Marka Řičáře. Podle pravomocného rozsudku z prosince 2011 Řičář vymyslel a pomohl uskutečnit plán na vylákání dotace 15,5 milionu korun od ministerstva pro místní rozvoj.

Zámek Budišov
Zdroj: ČT24

Činu se dopustil s dalšími lidmi, taktéž později odsouzenými. Peníze určené na zpracování dokumentace k vybudování multimediálních komunikačních center v regionech skončily u Řičáře nebo na účtech společností, které ovládal. Architekt vinu popírá.

Loni v listopadu pražský vrchní soud potvrdil Řičářovu vinu i v kauze pokusu o další dotační podvod na ministerstvu pro místní rozvoj. Trest mu však neuložil, protože původní šestiletý trest za obdobné skutky pokládal za dostatečný. Součástí původního trestu je také propadnutí Řičářova majetku ve prospěch státu a pětiletý zákaz podnikání a výkonu funkce statutárního orgánu ve společnostech zabývajících se projektovou činností.