Zeman chystá soukromou party za veřejné peníze, reaguje Farský na nepozvání poslanců

UK: Farský odsoudil nepozvání některých činitelů na Hrad (zdroj: ČT24)

Z oficiální akce ke stému výročí založení Československa, kterou měl vést jako prezident, udělal Miloš Zeman soukromou party za veřejné peníze, konstatoval v pořadu Události, komentáře předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský. Proto se rozhodl na Hrad nejít. Musíme si ten prostor proti hulvátství vybojovat, zdůvodnil zase předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek, proč se naopak – i přes nesouhlas s prezidentem – na akci dostaví.

Předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) poslal Miloši Zemanovi dopis, ve kterém žádá, aby jeho kancelář pozvala na nedělní oslavu stého výročí vzniku Československa všechny poslance. Někteří zákonodárci totiž pozvánku nedostali. Hrad ale výzvu odmítl.  

„Tím, že prezident na oslavu stého výročí naší státnosti si vybírá, koho pozve, a koho nepozve, nerespektuje ústavní postavení v systému jednotlivců,“ uvedl předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský.

Pozvánku na Hrad on sám sice dostal, ale nepůjde tam. Poukázal na to, že kromě poslanců Zeman nepozval i další významné osobnosti, které pozvat měl.

 „Vybírá si lidi, kteří mu budou nějakým způsobem blízcí. Tím z té oficiální akce, kterou měl vést jako prezident Zeman, udělal soukromou party Miloše Zemana za veřejné peníze,“ dodal Farský. Například nepozvání těch hejtmanů, kteří před prezidentskou volbou podpořili Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše, je podle Farského velmi nízké. 

Bartošek: Už mám plné zuby rozdělování společnosti

Lidovec Jan Bartošek (pozvánku obdržel) se naopak rozhodl na Hrad dostavit. „Už mám plné zuby rozdělování společnosti, s kým se kdo kamarádí, s kým se nekamarádí. Mám plné zuby toho, když prezident sprostě a vulgárně mluví na Radiožurnálu, vadí mi nálepkování. Máme sto let republiky. Měli bychom se spojit,“ vysvětlil. 

To, že na Hrad nejsou pozváni lidé, kteří by tam měli v neděli být, Bartoška uráží. „Je normální lidská slušnost pozvat zástupce horní a dolní komory,“ řekl s tím, že odmítá, aby slušní lidé byli vytlačováni z těchto oslav. „My ten prostor musíme proti hulvátství vybojovat,“ uzavřel. 

Okamura: Nejraději bych pozval všechny občany

Vůči kroku prezidenta se v Událostech, komentářích ohradil také šéf SPD Tomio Okamura (i on pozvánku na Hrad dostal). Zdůraznil, že výročí založení Československa je svátek všech. „Myslím si, že sté výročí založení Československé republiky je svátkem všech občanů České republiky,“ uvedl. 

Okamura by tak, pokud by to šlo, pozval na Hrad všechny Čechy. „Kdyby byl Pražský hrad nafukovací, tak by měli být pozváni všichni čeští občané, aby všichni společně oslavili tento svátek,“ dodal.