Zeman vtipkoval o vraždě novináře. Žurnalisty chtěl pozvat na saúdskoarabskou ambasádu

Prezident Miloš Zeman se ve středu opět trefoval do médií, v souvislosti s vraždou novináře Džamála Chášakdžího citoval vtip, že novináře možná pozve na večeři na saúdskoarabskou ambasádu. Chášakdží, který se netajil kritikou monarchie, byl nezvěstný od 2. října, kdy vstoupil kvůli vyřízení osobních dokladů na konzulát Saúdské Arábie v Istanbulu. Rijád až po 17 dnech jeho smrt přiznal, do té doby tvrdil, že po vyřízení své záležitosti z konzulátu ve zdraví odešel.

Zeman při odchodu ze sněmovny, kde promluvil k rozpočtu na příští rok, novinářům po několika odpovědích na dotazy řekl, že se s nimi loučí a že mu přinesli krásnou fotografii z internetu, na které byl on. „Z té fotografie vychází bublina: Mám rád novináře, možná že je pozvu na večeři na saúdskoarabské velvyslanectví. Přeji vám přesto hezký den,“ dokončil.

Případ vraždy saúdskoarabského novináře v posledních dnech ovlivňuje mezinárodní politiku. Na ministerstvo zahraničí si na dnešní odpoledne kvůli vraždě pozval velvyslance Saúdské Arábie ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Za nepřijatelná označili na sociálních sítích Zemanova slova jeho letití kritici. Místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička (nestraník) pak výrok označil za bezohlednou ubohost a řečnicky se zeptal, zda je to jediná prezidentova reakce na smrt novináře.

Zeman má k médiím dlouhodobě kritický vztah, na adresu novinářů neváhal v minulosti opakovaně použít silných slov.