Popadané stromy zastavily vlaky na několika tratích, řada domácností byla bez proudu

Události v regionech: Česko se vzpamatovává z následků silného větru (zdroj: ČT24)

Po nočním větru, který Česko zasáhl z úterý na středu, zůstává bez proudu ještě asi 1800 domácností, především v Libereckém a Královéhradeckém kraji. Na několika regionálních tratích kvůli popadaným stromům nejezdily vlaky. Na Sněžce v noci dosáhl vítr rychlosti přes 160 kilometrů v hodině. Varování meteorologů před silným větrem skončilo ve tři odpoledne.

Energetická společnost ČEZ ráno evidovala přes dvacet poruch na vedení vysokého napětí a další poruchy na nízkém napětí. „Bez elektřiny je necelých sedm tisíc odběratelů. Jedná se především o oblast severovýchodních Čech. V terénu máme pracovníky poruchových služeb, kteří pracují na obnovení dodávky elektřiny,“ sdělila ráno mluvčí ČEZu Soňa Holingerová.

Bez proudu byly domácnosti na Jablonecku, Semilsku, Trutnovsku, Jičínsku, Děčínsku a Ústecku. Ve středních Čechách nejde proud na Benešovsku a v okrese Praha-východ, na Moravě pak na Šumpersku.

Distribuční společnost E.ON, která dodává elektřinu v jižních Čechách, na Vysočině a jižní Moravě, evidovala po větru několik stovek lidí bez proudu. Největší potíže byly na Třebíčsku a Otrokovicku. V jižních Čechách byl největší výpadek v Rychnově nad Malší na Českokrumlovsku, kde bylo bez elektřiny 150 míst, uvedla mluvčí E.ONu Martina Slavíková. Poruchy tam energetici odstranili po 10. hodině.

Dvě větší poruchy zaznamenal E.ON na Vysočině. V Horní Cerekvi po výpadku proudu nešla elektřina asi v polovině města, ale energetici výpadky „rychle minimalizovali“ na čtvrtinu. V řádu hodin poruchu odstranili. Stejná byla situace u Humpolce, kde bylo bez elektřiny asi 1200 lidí.

Na jižní Moravě byly bez proudu asi dva a půl tisíce domácností. Na Blanensku v oblasti Šošůvky a Holštejna spadl na dráty strom, energetici už problémy odstranili. Výpadek byl také mezi Znojmem a Vranovem nad Dyjí. 

Hasiči z jednotlivých krajů hlásí většinou jednotky až desítky výjezdů souvisejících se silným větrem. Nejčastěji odstraňovali popadané stromy a větve nebo vyjížděli k uvolněným plechům. 

Provoz vlaků omezily padající stromy

Silný vítr a popadané stromy zkomplikovaly také provoz na železnici. Většinu tratí už hasiči správy železnic zprovoznili. 

Problémy byly nyní například na trati mezi Prahou a Brnem přes Havlíčkův Brod. Nejde sice o koridor, přesto je trať poměrně frekventovaná. Dopoledne spadl strom na koleje nedaleko Tišnova na Brněnsku. Dva dálkové spoje nabraly zpoždění přes hodinu, další vlaky v desítkách minut, řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík.

U Vojkovic na Karlovarsku narazil dopoledne rychlík do stromu, který spadl na koleje. Při nehodě nikdo nebyl zraněn, uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. „Vzhledem k nepřístupnosti terénu v místě mimořádné události není evakuace cestujících z vlaku možná,“ uvedly České dráhy. Silný vítr způsobil pád stromu také na silnici u Kraslic, kde do něj narazila dvě auta.

Další vlak narazil do stromu nedaleko Zátoru na Bruntálsku. Ve vlaku byl jeden cestující a čtyřčlenná posádka. Nikdo se nezranil.

Strojvedoucí stihli zastavit vlaky ještě před nárazem do stromu například u zastávky Pořín na trati z Tábora do Horní Cerekve, nebo mezi Borovou u Poličky a Pustou Kamenicí na trati Svitavy – Žďárec u Skutče.

Brzy ráno vlaky nejezdily například mezi Pečkami a Kouřimí na Kolínsku, Ždírcem nad Doubravou a Hlinskem v Čechách, Novým Borem a Českou Lípou, Jaroměří a Dvorem Králové nebo mezi Moravským Krumlovem a Bohuticemi. V Moravskoslezském kraji byl provoz zastaven mezi Branticemi a Miloticemi nad Opavou a mezi Valšovem a Rýmařovem.

V Praze se zastavil přívoz, na horách lanovky

Silný vítr ráno zkomplikoval i provoz přívozů na Vltavě v Praze, které jsou součástí městské hromadné dopravy. Přívoz P7 mezi Holešovicemi a Karlínem nejezdil kvůli počasí až do deváté hodiny, přívoz P8 mezi Trojou a Císařským ostrovem začal jezdit před půl osmou a nepravidelně. Nyní už jezdí všechny přívozy bez omezení.

Česko zasáhl silný vítr a déšť (zdroj: ČT24)

Přívoz mezi Holešovicemi a Karlínem v úterý doporučila Technická správa komunikací jako náhradní dopravu k holešovické tržnici. Kvůli zhoršení stavu silničního mostu nad stanicí metra Vltavská se totiž od půlnoci uzavřela část Bubenské ulice navazující na magistrálu ve směru z centra na Výstaviště. Ke stanici metra nemohou kvůli uzavírce jezdit tramvaje. Ve středu správa komunikací uvedla, že most bude nutné zbourat.

Kvůli silnému větru nejezdí také lanovky na Ještěd nebo na Sněžku. Právě na nejvyšší české hoře v noci na středu meteorologové naměřili rychlost větru přes 160 kilometrů v hodině.

Podle meteorologů může vítr v nárazech dosahovat 70 kilometrů v hodině, na Českomoravské vrchovině, v Pardubickém kraji a na západě Jihomoravského kraje kolem 90 km/h a na horách na severu až 110 km/h. Vítr by měl zeslábnout odpoledne.

Silný vítr zasáhl Česko, na Sněžce dosáhl síly orkánu (zdroj: ČT24)