Lékaři na Bulovce voperovali chlapci nový typ endoprotézy. Roste spolu s dítětem

Události: Lékaři na Bulovce voperovali chlapci nový typ rostoucí endoprotézy (zdroj: ČT24)

Lékaři v pražské Nemocnici Na Bulovce provedli unikátní zákrok. Desetiletému chlapci, který přišel o část kosti kvůli nádoru, voperovali úplně nový typ rostoucí endoprotézy kolenního kloubu. Náhrada se prodlužuje pomocí speciálního čidla pod kůží.

Desetiletý Samuel si v červnu začal stěžovat na bolest kolene. Brzy se ukázalo, že ji nezpůsobila ani těžká taška, ani přetížení či špatné došlápnutí při sportu, ale kostní nádor, který museli lékaři rychle odstranit.

Na Bulovce přišli s plánem, jak nohu zachránit. Chlapci voperovali endoprotézu kolenního kloubu, která poroste s ním. Na zákroku byl před třemi týdny. „Mě to nebolelo, protože jsem byl šťastnej a díky tomu štěstí právě mě to nebolelo,“ popisuje chlapec.

Endoprotézu prodlužuje čidlo

Speciální náhrada umožňuje lékařům postupně nohu prodlužovat. Podobné dosud používané metody vyžadovaly zákrok na sále, kdy se musela rána znovu otevřít a endoprotéza se protahovala například pomocí šroubů. U nové stačí přiložit speciální přístroj k noze a pomocí již voperovaného čidla se implantát po spuštění sám mírně vysune o požadovanou délku.

„Jedno otočení toho elektromotorku protáhne ten závit jen o 0,03 milimetru. Velmi jemným pohybem toho elektromotorku se dosáhne velké síly,“ popisuje lékař Jan Lesenský z Ortopedické kliniky 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce. Lékaři tak mohou prodloužení provádět častěji a metoda je výrazně šetrnější vůči zjizvené tkáni a respektuje růst.

„Protahuje se to v pravidelných intervalech o jeden až dva milimetry v rozpětí dvou až tří týdnů a účelem toho je, aby pacient měl po ukončení růstu stejnou délku končetin, jako kdyby mu rostla přirozeně,“ podotýká vedoucí oddělení kloubních náhrad Radovan Kubeš z Ortopedické kliniky Nemocnice Na Bulovce.

Teď Samuel dochází jak na ortopedii, tak na onkologii, kde ho ještě čeká další léčba. „Už jenom doléčit chemoterapií a máme vyhráno. Vlastně už teď máme vyhráno. Jsme rádi. Jsme tak v půlce cesty, ale už té lepší,“ říká maminka chlapce.

Speciální endoprotéza stojí přes milion korun, pojišťovny ji zatím běžně nehradí, VZP ale vyšla rodině vstříc a zákrok i implantát uhradila. Samuelovi by v ideálním případě měl vydržet až do dospělosti.