Poškozuje mozek a způsobuje rakovinu. Přesto se přípravek pro růst svalů stále prodává

Steroidy, které při delším užívání způsobují rakovinu, neplodnost a poškození mozku, mohou být stále na trhu. České televizi to sdělila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Konkrétně jde o nebezpečnou šarži přípravku Spartan, před kterým varovali inspektoři už na počátku října. Některé zahraniční e-shopy podle nich přípravek stále nabízejí a není jasné, o jakou šarži jde. V Česku už je její prodej zakázán.

„Vzhledem k tomu, že tyto přípravky bývají nabízeny nejčastěji e-shopy registrovanými v zahraničí mimo EU, existuje riziko, že tento výrobek je touto cestou dostupný i nadále,“ říká mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Inspektoři zatím upozornili jen na jednu výrobní šarži Spartanu. Ostatní se dál prodávají i na českém trhu. „Obchodníci, kteří případně nabízejí jiné šarže téhož výrobku, musí zvážit riziko, kterému jsou ochotni vystavit své spotřebitele a sebe. Jistotu nezávadnosti výrobku v daných parametrech získají jen provedením analýzy v akreditované laboratoři,“ upozorňuje Kopřiva.

Česká televize našla 17. října čtyři českojazyčné servery s nabídkou přípravku Spartan. Ve dvou případech se jednalo o internetové obchody s fitness potřebami a potravinovými doplňky. Dva další servery pak naváděly zákazníka na adresu internetových obchodů.

Přípravek se dá sehnat i na eBay

Potenciálně nebezpečný přípravek se dá sehnat i na řadě stránek se zahraniční doménou. Například na portálu eBay se dosud prodal minimálně třiatřicetkrát.

Anabolické steroidy prokázané v jedné šarži přitom mají vážné dopady na lidské zdraví. „Dlouhodobější užívání anabolik může vést k infarktu nebo k rakovině. Někteří sportovci to nebezpečí velice podceňují,“ říká Michal Polák z Antidopingového výboru ČR.

Dalších nežádoucích účinků je podle Poláka celá řada. Patří mezi ně neplodnost, poškození jater, nebo třeba horší pružnost šlach. „Dojde ke zbytnění svalů, takže šlachy mohou praskat,“ dodává Polák. Podle profesora Ladislava Pyšného z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně anabolika způsobují taky snížení objemu mozku.

Internetový obchod, ve kterém inspektoři odhalili závadnou řadu Spartanu, už stáhl z trhu všechny produkty od stejného výrobce. Pokud by inspektoři našli steroidy v přípravcích z jiných obchodů, jejich provozovatelé by mohli dostat pokutu.

Zahraniční e-shopy ale čeští inspektoři trestat nemohou. „Pokud je subjekt zaregistrován mimo území EU, například v Karibiku, tak na takového prodejce nemůžeme dosáhnout. Tyto nepoctivé prodejce alespoň zveřejňujeme na našem seznamu rizikových webových stránek.“ tvrdí Kopřiva.

Anabolické steroidy se v Česku prodávají ve velkém i na černém trhu. Jen za loňský rok zadrželi policisté a celníci přes 13 tisíc tablet anabolik.

Vydáno pod