Boj proti přetíženým dodávkám na silnicích: Policie nově pokutuje i dopravce

Události: Přetížené dodávky na českých silnicích (zdroj: ČT24)

Na českých silnicích jezdí podle policie čím dál víc přetížených dodávek s unavenými řidiči. Na rozdíl od kamionů jejich šoféři nemusí dodržovat povinné přestávky. Z toho důvodu se na auta do tří a půl tuny zaměřily kontroly, které jsou nyní přísnější.

Od začátku října můžou policisté ukládat pokuty nejenom řidičům přetížených dodávek, ale také dopravcům. Těm za každou započatou tunu hrozí pokuta devět tisíc korun.  Doposud přitom mohli být za nadměrný náklad potrestaní pouze řidiči, a nikoliv firma, pro kterou jezdili.  

Pokuty za přetížené auto
Zdroj: ČT24

Na přetížené dodávky se zaměřily kontroly, při kterých si policisté na řidiče nákladních aut přichystali mobilní váhy. Ve čtvrtek se konaly například v pražských Letňanech nebo v Bohumíně.

Pro řidiče dodávek platí jiná pravidla než pro šoféry kamionů

Na rozdíl od šoférů kamionů pro řidiče dodávek platí jiná zákonná pravidla a někteří dopravci toho podle policistů záměrně využívají.

Dodávky do 3,5 tuny jsou totiž na silnici rychlejší, neplatí mýto a nemusejí dokládat povinné přestávky. Přetížená auta jsou tak z těchto důvodů na českých silnicích běžnou praxí. 

„Za loňský rok evidujeme zhruba dva a půl tisíce kontrol a z těch dvou a půl tisíce bylo 80 procent přetížených vozidel,“ uvedl pro Českou televizi rada Policejního prezidia David Bukovský. 

Nákladní a užitková auta
Zdroj: ČT24

„Buď to naložíš a pojedeš, nebo můžeš jít“

„Ti řidiči za to vlastně nemůžou. Firma jim řekne, jako u nás; buď to naložíš a pojedeš, nebo můžeš jít,“ řekl České televizi  šofér dodávky Luděk Jelínek.   

Přetížená nákladní auta se v kritických situacích stávají těžko ovladatelnými, a pokud se řidič dostatečně nevěnuje řízení, dochází i k tragickým nehodám. Podobné kontroly proto budou na českých silnicích častější.