Čunek nechce do čela Senátu. V případě KDU-ČSL se ještě rozmyslí

Interview ČT24: Čunek předsedou Senátu být nechce (zdroj: ČT24)

Staronový senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) se nebude ucházet o post předsedy horní komory. Prohlásil to v Interview ČT24. Lidovci jsou po ODS a STAN v Senátu třetím nejsilnějším klubem, a kdyby se jim podařilo získat do senátorského klubu někoho z řad nestraníků, mohli by nárok na předsednické křeslo získat. Čunek současně nevyloučil, že se pustí do boje o předsednictví KDU-ČSL; jasno o kandidatuře bude mít prý do února.

Předsedu Senátu navrhuje podle tradice nejsilnější senátorský klub. Občanská demokracie by podle aktuálního stavu měla mít v klubu 16 senátorů, stejně jako Starostové. KDU-ČSL může zatím počítat s patnáctičlenným klubem.

Události: Senát začal poslední schůzi ve stávajícím složení (zdroj: ČT24)

„V úterý jsem svým kolegům řekl, že nebudu aspirovat na funkci předsedy Senátu,“ řekl v Interview ČT24 Jiří Čunek. Chce mít podle svých slov více prostoru pro práci ve Zlínském kraji.

Dosud ale není jasné, jak se počty členů v jednotlivých klubech ustálí, záleží na tom, ke komu se přidají nezávislí senátoři. Nově zvolený senátor Pirátů Lukáš Wagenknecht se rozhodl připojit ke klubu Senátor 21. Z dalších nově zvolených se rozhodl rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek, že bude spolupracovat se STAN.

Ostatní čeká ještě jednání s frakcemi v horní komoře. Jde o bývalé prezidentské kandidáty Pavla Fischera, Marka Hilšera a Jiřího Drahoše, o bývalou poslankyni TOP 09 Jitku Chalánkovou nebo o nezávislého senátora z Českých Budějovic Ladislava Faktora. Šéf lidoveckého klubu Petr Šilar řekl, že frakce pokračuje v jednáních s Jiřím Drahošem, Pavlem Fischerem, Jitkou Chalánkovou a s Markem Hilšerem. Debatují s nimi podle něho i další kluby.

Čunek nevylučuje pokus stát se opět předsedou lidovců

Ve hře o předsednické křeslo KDU-ČSL na rozdíl od Senátu už Jiří Čunek svou snahu nevylučuje. Stávající předseda lidovců Pavel Bělobrádek totiž po senátních volbách oznámil, že na březnovém sjezdu strany už na předsednický post nebude kandidovat.

Čunek na otázku, zda se bude ucházet o stranické předsednické křeslo, řekl: „Já nemusím teď řešit věci, které budou až za půl roku. Teď se tím vůbec nezabývám. V lednu, v únoru vám odpovím.“

Na březnovém sjezdu by se tedy neměla opakovat situace z posledního volebního sjezdu KDU-ČSL v květnu 2017, kdy do poslední chvíle nebylo jasné, zda se Čunek do volby předsedy přihlásí. Nakonec se sice k překvapení svých spolustraníků do klání proti Bělobrádkovi pustil, ovšem neuspěl. Pavel Bělobrádek tehdy obhájil post, když od delegátů získal 84 procent hlasů.