Útok na Indy v Písku byl podle policie rasově motivovaný, třem útočníkům hrozí vězení

Tři muži, kteří na konci července v Písku napadli skupinu Indů, by mohli jít až na pět let do vězení. Policie ukončila vyšetřování a navrhla je obžalovat z trestných činů výtržnictví, ublížení na zdraví a násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci.

Podle vyšetřovatelů napadla trojice mužů ve věku 19, 20 a 23 let v doprovodu větší skupiny extremistů čtveřici lidí původem z Indie. Jeden z napadených po útoku skončil v nemocnici.

„Vyšetřovatelka služby kriminální policie a vyšetřování v těchto dnech ukončila vyšetřování a podala státnímu zastupitelství návrh na podání obžaloby tří obviněných mužů,“ řekla ČT mluvčí písecké policie Kamila Čuřínová Ingrišová. Podle ní vyšetřovací verze předpokládá, že útočníci si oběti vyhlédli právě kvůli cizímu původu.

Incident se odehrál na frekventovaném místě v Palackého sadech v Písku. Skupina extremistů se sešla 27. července večer. Kolem půl druhé v noci pak bez předchozího konfliktu nebo sporu zaútočili na skupinu Indů. Ti se snažili utéct, agresoři je ale dohnali.

Trojice obviněných, v doprovodu nejméně dalších pěti lidí, pak cizince fyzicky napadla. Útočníci se maskovali kuklami přes obličej. Tři z napadených utrpěli drobná zranění, čtvrtý byl hospitalizován. Policisté trojici mužů zadrželi v polovině srpna a zahájili proti nim trestní stíhání.