Kvůli nebezpečné jízdě na D11 už dva řidiči přišli o řidičský průkaz

Hradecký magistrát potrestal první dva řidiče za srpnové couvání a jízdu v protisměru na dálnici D11. Přišli o řidičský průkaz, za volant si nesednou až jeden rok. Dalšího majitele jednoho z aut pokutoval magistrát za to, že policii neřekl, kdo jeho vozidlo na D11 řídil. ČT to řekl mluvčí královéhradeckého magistrátu Petr Vinklář.

Riskantní jízda na dálnici D11 u Chlumce nad Cidlinou se vymstilo prvním dvěma řidičům. Magistrát v Hradci Králové je potrestal pokutou a odebráním řidičského průkazu. „Tresty jsou v zákonném rozmezí pět až deset tisíc korun pokuty a zákaz řízení na šest až dvanáct měsíců. Tresty u těchto dvou případů nemůžu blíže konkretizovat, protože je to proti pravidlům správního řízení,“ řekl mluvčí hradeckého magistrátu Petr Vinklář.

Hradecký magistrát pokutoval i majitele, který policii odmítl sdělit, kdo v době přestupku jeho auto řídil. „Výši sankce opět nemůžu říct, podle zákona ale může být až 100 tisíc korun,“ dodal Vinklář.

Je otázka, jak tuto možnost radnice využila. „Je to závažný přestupek podobně jako když majitel auta, které ujelo od nehody, neřekne, kdo v ten moment řídil. Nižší pokuty kolem dvou tisíc jsou v případech překročení rychlosti, kdy majitel odmítne říct, kdo v jeho autě rychlost překročil,“ řekl ČT specialista na správní řízení Milan Bělka.

Při identifikaci pomohly záběry od řidiče kamionu

Aktuálně se magistrát v Hradci zabývá dalšími osmi případy couvání a jízdy v  protisměru na dálnici u Chlumce nad Cidlinou. O dalších trestech by měl rozhodnout v příštím týdnu.

Nebezpečné chování řidičů zachytily kamery na 68. kilometru dálnice D11 u Chlumce nad Cidlinou 17. srpna. Hazardující motoristé se chtěli vyhnout koloně, která se v místě tvořila po dopravní nehodě. Zamířili k blízkému exitu; někteří z nich couvali, jiní své auto otočili do protisměru.

Královéhradeckým policistům výrazně pomohly záběry od řidiče jednoho z kamionů. Policisté následně indentifikované řidiče předali hradeckému magistrátu, který s nimi zahájil správní řízení.