Menšinový kabinet nebude mít po volbách většinu ani v Senátu

Události: Ani po volbách nezíská koalice v Senátu většinu (zdroj: ČT24)

Již odpoledne budou známé výsledky 2. kola senátních voleb. Bez ohledu na ně je jasné, že po nich vládní strany většinu v horní komoře nezískají. Tu ostatně menšinový kabinet nemá ani ve sněmovně. Ministři už nyní vědí, že budou muset častěji, než bylo v minulosti zvykem, podporu pro své návrhy vyjednávat i s opozičním Senátem. Premiér Andrej Babiš (ANO) přesto věří, že bude umět prosadit své klíčové daňové nebo sociální zákony. Pokud by tomu tak nebylo, připouští předčasné volby.

V polovině července vrátil Senát do sněmovny pozměněný vládní plán na zvýšení důchodů. Změnil výčet lidí, kterým se přidá tisícikoruna. Poslanci nakonec horní komoru přehlasovali, kabinetu tehdy pomohli Piráti a komunisté a nakonec se přidaly i další strany. Ještě týden před hlasováním však vláda potřebnou většinu 101 hlasů zajištěnou neměla.

Senát může menšinovému kabinetu komplikovat schvalování zákonů i po druhém kole právě konaných senátních voleb. Před nimi měly vládní strany 29 z 81 křesel, po víkendu může jejich počet vzrůst maximálně na 33. Opozice tak bude mít dál jasnou většinu.

„Budeme konstruktivní opozicí a v tomto smyslu budeme i důslední,“ vzkázal do Strakovy akademie předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil. „Určitě budeme ve sporu s těmi návrhy, které by měly měnit ústavu,“ doplnil šéf klubu KDU-ČSL v horní komoře Petr Šilar.

Velikost senátorských klubů
Zdroj: ČT24

Premiér se tak bude muset vyrovnat s tím, že jeho vláda má menšinu v obou komorách. „Senát má možnost vracet zákony sněmovně, a pokud se tradiční strany rozhodnou, že bychom šli do předčasných voleb, tak já se těším. Rád chodím mezi lidi,“ usmál se předseda hnutí ANO.

Více konzultací, zní od senátorů i ministrů

Od některých senátorů zaznívá, že by vláda měla své priority v Senátu intenzivněji konzultovat. Ministři si to uvědomují. „Konzultace určitě budou, je to v zájmu kvality návrhů,“ řekla šéfka resortu práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Je to logický postup, že bychom podporu v horní komoře samozřejmě měli hledat,“ vyjádřila se ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Ve sněmovně dali důvěru vládě komunisté. Zatím podporují i návrh státního rozpočtu. „Tím, že jsme tolerovali vznik vlády, tak určitě nejsme vládní ocásek. Vše ostatní si musí pan premiér vyjednávat,“ sdělil poslanec KSČM Jiří Dolejš.

„Stranická disciplína je v Senátu oproti poslanecké sněmovně o poznání volnější. Přesto o zásadních zákonech, které se týkají daní, zahraniční politiky nebo důchodů většinou hlasují senátorské kluby jednotně,“ popsal praxi v horní komoře redaktor ČT Petr Vašek.