Zeman zrušil k 15. říjnu pověření Hamáčka pro řízení diplomacie. Kvůli jmenování Petříčka

Prezident Miloš Zeman zrušil k 15. říjnu pověření místopředsedy vlády a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) pro řízení ministerstva zahraničí. Uvedl to prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Novým šéfem diplomacie jmenuje Zeman na Pražském hradě současného náměstka ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) 16. října dopoledne.

„Prezident republiky Miloš Zeman zrušil v souvislosti se jmenováním Tomáše Petříčka do funkce ministra zahraničních věcí své rozhodnutí ze dne 27. června 2018, kterým pověřil místopředsedu vlády Jana Hamáčka řízením ministerstva zahraničních věcí, a to ke dni 15. října 2018,“ uvedl Ovčáček. O den později bude jmenován Petříček.

Hamáček vedl od června diplomacii kvůli tomu, že Zeman odmítl jmenovat sociálnědemokratického kandidáta Miroslava Pocheho. Hamáček v září od původní nominace ustoupil a navrhl Petříčka.

Kandidát na ministra Petříček minulý týden řekl, že europoslanec Poche by mohl být jedním z jeho poradců. Ve čtvrtek pak podle svých slov řekl na schůzce Zemanovi, že právem ministra je složit si vlastní tým poradců. Prezident ale setrvání Pocheho na ministerstvu odmítá a jeho odchod si stanovil jako podmínku jmenování.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli na sociální sítu Facebook uvedl, že ho Petříček ujistil, že Poche se už nebude na ministerstvu zahraničí angažovat. „Pro naši zem je důležité, abychom měli samostatného a svéprávného ministra, kterého nikdo neřídí z pozadí,“ napsal předseda vlády. Babiš věří, že Poche odjede zpět do Evropského parlamentu.