Soudce Elischer má další problém. Kriminalisté rozšířili jeho obvinění

Kriminalisté rozšířili obvinění soudce Ivana Elischera v kauze korupce a ovlivňování trestních řízení. Informaci ČT potvrdil mluvčí městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Nově je podle Cimbaly bývalému soudci pražského vrchního soudu Ivanu Elischerovi kladeno za vinu, že společně s druhým mužem nabízel nejméně ve dvou případech obžalovaným snížení trestu a poté, co jejich nabídku tyto osoby neakceptovaly, zvýšil jim v rozsudku vrchního soudu trest. Elischer je na svobodě od dubna, kdy ho pražský městský soud propustil z vazby.

„Dvěma obviněným osobám byla sdělena další podezření týkající se pokračujícího zločinu zneužití pravomoci úřední osoby, pokračujícího přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a zločinu zasahování do nezávislosti soudu. A dále pokračujícího účastenství na zločinu zneužití pravomoci úřední osoby ve formě návodu,“ uvedl mluvčí městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Nově měl mimo jiné Elischer ve spolupráci s druhým obviněným mužem nejméně ve dvou případech zhoršit trest soudu první instance poté, co tyto osoby neakceptovaly jejich nabídku na snížení trestu.

Sedmapadesátiletému Elischerovi hrozí až 12 let vězení za přijímání úplatků, zneužití pravomoci úřední osoby a nadržování obžalovaným, které soudil v drogových kauzách. Podle vyšetřovatelů páchal trestnou činnost nejméně od května 2016.

Zprostředkovatelem korupce byl údajně Hung Quoc Nguyen, který je stále ve vazbě. Jeho „velmi blízké a nadstandardní vztahy“ se soudcem údajně kriminalisté zdokumentovali nejpozději od července 2013. S mužem se Elischer scházel i ve své kanceláři v budově vrchního soudu.

Policie Elischera zadržela v polovině března letošního roku a následně ho Obvodní soud pro Prahu 4 poslal do vazby. Podle soudu tehdy existovala důvodná obava, že by Elischer mohl ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky nebo opakovat trestnou činnost. V dubnu ale Městský soud v Praze vyhověl jeho stížnosti proti vazbě a propustil ho na svobodu.

Z rozhodnutí ministra spravedlnosti Elischer dočasně nesmí soudit, a to až do pravomocného skončení trestního stíhání. Po tu dobu bude pobírat polovinu svého platu.

Sám Elischer obvinění, že za úplatu ovlivňoval soudní rozhodování ve prospěch některých obžalovaných, odmítá. „Já už jsem se vyjádřil jednou, že jsem žádné úplatky nepřevzal,“ uvedl už dříve ke svému případu.