Místo atraktivní dívky terorista. BIS se pochlubila rozkrytím hackerské sítě, byl za ní Hizballáh

Bezpečnostní informační služba (BIS) se pochlubila rozbitím hackerské skupiny, která s pomocí falešných facebookových profilů vpašovávala do mobilních zařízení špionážní software. Podle BIS za ní stálo libanonské hnutí Hizballáh, jehož vojenské křídlo považuje Evropská unie za teroristickou organizaci. Kontrarozvědka to oznámila v době, kdy se spekuluje o požadavku prezidenta na odvolání jejího šéfa.

Hackerská skupina, na kterou se BIS zaměřila počátkem minulého roku, napadala mobilní zařízení po celém světě. Útoky přicházely přes servery umístěné v zemích EU včetně Česka a ve Spojených státech. Původ však měly na Blízkém východě. „Identifikovali jsme oběti a vysledovali zdrojová zařízení. Na základě našich zpravodajských informací byly hackerské servery odstaveny z provozu,“ uvedl ředitel BIS Michal Koudelka.

Kontrarozvědka uvedla, že „je téměř jisté, že servery provozovalo militantní hnutí Hizballáh za účelem kybernetické špionáže“.

Konkrétně útočníci používali falešné facebookové profily s fotografiemi atraktivních mladých dívek. „Šlo v podstatě o starý trik,“ poznamenal mluvčí BIS Ladislav Šticha. Přes tyto profily pak kontaktovali muže a po chvíli konverzace navrhli její pokračování prostřednictvím jiné aplikace. Ta ale obsahovala špionážní kód, který hackerům zpřístupnil nejenom osobní údaje či SMS majitele telefonu a informace o jeho poloze, ale také umožnil nahrávat zvuky v okolí přístroje.

Hizballáh útočil i přes české servery. Základní je vždy obezřetnost, říká bezpečnostní expert (zdroj: ČT24)

Jak podotkl odborník na kybernetickou bezpečnost Aleš Špidla, již samotné proniknutí do telefonu je pro útočníky zásadní. „Často je tam i pracovní komunikace politiků, manažerů firem a tak dále,“ upozornil.

BIS zveřejnila informaci v době, kdy Lidové noviny informovaly s odkazem na několik zdrojů o údajném požadavku prezidenta Miloše Zemana na odvolání Michala Koudelky z čela kontrarozvědky. Premiér Andrej Babiš (ANO) ale situaci odmítl komentovat. Miloš Zeman vyjádřil své výhrady vůči Koudelkovi již na jaře, kdy jej odmítl jmenovat do generálské hodnosti.

Hizballáh je libanonská šíitská organizace, která vznikla počátkem 80. let s cílem islamizace státu po vzoru Íránu. V 80. letech uskutečnil řadu teroristických činů včetně únosu letadla americké společnosti TWA v roce 1985, pumových útoků na americké cíle a únosů. Hizballáh prohlašuje za svůj cíl i zničení Izraele, v roce 2006 vyprovokoval krvavé přeshraniční boje, které bývají označovány i jako válka a stály asi tisíc lidských životů. Hizballáh se zapojil také do konfliktu v Sýrii. Evropská unie zařadila jeho vojenské křídlo na seznam teroristických organizací, Spojené státy považují za teroristickou organizaci celý Hizballáh, který je zároveň v Libanonu politickou stranou.

BIS již v loňské výroční zprávě uvedla, že zaznamenala na území Česka logistickou činnost Hizballáhu. V této souvislosti tajná služba sledovala několik osob podezřelých ze zpravodajských aktivit ve prospěch Íránu.