V Česku vydrží babí léto. Slunečno má být celý příští týden

Babí léto v Česku hned tak neskončí, podle dlouhodobé předpovědi ČHMÚ vydrží slunečné a teplé počasí i příští týden. V následujících týdnech se sice ochladí, teploty ale stále budou nadprůměrné či průměrné. Co se týče srážek, tak mají být příští čtyři týdny slabě podprůměrné, sušší bude zejména příští týden.

„Zejména v prvním týdnu bude pokračovat suchý charakter počasí typický pro babí léto. V následujících týdnech by mělo být srážek o něco více, ale celkové úhrny se budou pravděpodobně pohybovat na rozhraní průměrných a podprůměrných hodnot,“ uvedl ČHMÚ. Průměrný úhrn srážek je pro zmíněné období 36 milimetrů.

V neděli bude přes Česko přecházet slabá studená fronta, na obloze se objeví mraky a místy bude pršet. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 19 až 23 °C. V pondělí pak začne počasí u nás ovlivňovat tlaková výše a kolem ní k nám bude proudit teplý vzduch od jihu. Přes den bude jasno či polojasno a teploty přes den se budou pohybovat kolem dvacítky.

Jasné či polojasné počasí by mělo podle meteorologů vydržet i po zbytek týdne a rovněž denní maxima zůstanou kolem dvaceti stupňů Celsia. Ráno a dopoledne se mohou objevovat mlhy.

x
Zdroj: ČT24

Celkově má být období od 8. října do 4. listopadu teplotně nadprůměrné. Teploty blízké běžným hodnotám pro danou roční dobu čekají až na přelomu října a listopadu. Dlouhodobá průměrná teplota pro následující čtyři týdny je 7,5 stupně Celsia. 

Vydáno pod