V malých obcích měli nejsilnější obsazení lidovci. Piráti vytáhli na velká města

Voliči rozhodli o složení obecních zastupitelstev. O hlasy se ucházela nejen místní uskupení, ale také všechny sněmovní strany. Jak silné měly obsazeni mezi všemi 216 tisíci zájemci o post zastupitele? Na největším počtu míst se voličům nabízeli kandidáti lidovců, naopak Piráti a SPD se omezili zejména na větší města.

V obecních volbách pravidelně obsazují nejvíce mandátů zejména nezávislí kandidáti a jejich místní sdružení. Komunální volby jsou však důležitým testem voličské důvěry i pro velké politické strany.

Aktuálně je jich v Poslanecké sněmovně celkem devět. Nejvíce kandidátních listin sestavili lidovci – o hlasy voličů se ucházeli v 1336 obcích a městských částech, což je asi pětina z celkového počtu volených zastupitelstev. Naopak nejméně kandidátek nasadili Piráti.

Počet kandidatur v obcích a městských částech
Zdroj: ČSÚ/ČT

Strany se o hlasy voličů ucházejí buď samostatně, nebo v koalici s dalšími subjekty. Vůbec nejméně koaličních kandidátních listin sestavili hnutí ANO a SPD. Na jedné straně to může být důkazem síly a odhodlanosti dané strany. Na straně druhé však může být důvodem nízký předvolební koaliční potenciál, který se může následně projevit i během povolebních vyjednávání.

Lidovecké vesničky a pirátská města

Počet kandidátních listin úzce souvisí s tím, na jakých místech sněmovní strany kandidují. Lidovci dosáhli vysokého počtu kandidatur hlavně díky své síle v menších obcích. Těch je v České republice v porovnání s Evropou nebývale mnoho. „Ideální“ obec, ve které KDU-ČSL poslala do voleb své politiky, má průměrně šest tisíc obyvatel.

Průměrný počet obyvatel míst, kde strany kandidují
Zdroj: ČSÚ/ČT

Piráti a SPD měli naopak nízký počet kandidátních listin, které soustředili především do měst. Například průměrná velikost měst s pirátskou kandidátkou je téměř 40 tisíc obyvatel. Podobně se na větší města soustředily SPD, TOP 09 a ANO.