Zeman trvá na svých výrocích o množství nepracujících Romů. Statistiky však lidi podle rasy nedělí

Prezident Miloš Zeman v pátek zopakoval, že trvá na svých výrocích o množství nepracujících Romů z posledních dnů. Ty nelze potvrdit ani vyvrátit, protože údaje o nezaměstnanosti nejsou v Česku děleny podle rasové příslušnosti občanů. Prezidentova slova už vyvolala ostrou kritiku Evropského centra pro práva Romů.

„Na základě mých návštěv v takzvaných vyloučených lokalitách jsem dospěl k názoru, který mně sdělovali starostové a další komunální představitelé, že devadesát procent Romů v těchto oblastech nepracuje,“ sdělil v pátek Zeman.

„Jsem rád, že jsem dostal fotografie oněch deseti procent, a děkuji za ně,“ dodal prezident. Reagoval tak na stovky fotografií, které zveřejnili Romové v práci. Na dotaz, zda by nemohl působit pozitivněji, Zeman odpověděl, že když pochválí desetinu Romů, jde o vstřícnou reakci.

Prezidentovy údaje nemají žádnou oporu v ověřitelných datech. „Neznáme přesná čísla o nezaměstnanosti Romů, neboť Úřad práce České republiky nemůže evidovat uchazeče o zaměstnání podle etnické či jiné příslušnosti,“ píše se ve Zprávě o stavu romské menšiny, kterou si nechala vypracovat vláda.

Ta také uvádí problémy, s nimiž se Romové při hledání zaměstnání potýkají: „Romové jsou jednou z nejohroženějších skupin na trhu práce. Část zaměstnavatelů Romům, na základě předsudků a údajné špatné zkušenosti, kolektivně připisuje charakteristiky, jako je neochota pracovat, nespolehlivost a další negativní stereotypy, aniž by konkrétnímu romskému uchazeči dali příležitost prokázat své pracovní schopnosti.“

Zeman téma zvedl poprvé minulý týden při návštěvě Olomouckého kraje. V Kojetíně řekl, že rozhodně není přítelem komunismu, ale že tehdy Romové museli pracovat. „A většinou pracovali jako kopáči, a když odmítli pracovat, byli označeni za osobu práce se štítící a šli do vězení,“ prohlásil.

Evropské centrum pro práva Romů (ERRC) Zemana za jeho slova ostře kritizovalo. Podle něj jsou prezidentovy výroky rasistické a přispívají k vyvolání strachu a nenávisti, což může ohrozit bezpečnost lidí. ERRC míní, že by měla česká hlava státu kvůli své rétorice odstoupit.