Rozbijí lustrace koalici? Lidovci vyhrožují, Sobotka uklidňuje

Praha – Lidovci pohrozili odchodem z koalice, pokud ve sněmovně projde do druhého čtení návrh komunistů na zrušení lustrací. Podle předsedy strany Pavla Bělobrádka by v takovém případě okamžitě rezignovali všichni lidovečtí ministři. Zopakoval, že KDU-ČSL je zásadně proti zrušení lustračních zákonů. Poslanci budou o jejich zrušení hlasovat nejdříve v úterý. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Bělobrádkovi v reakci doporučil, aby si pozorně přečetl koaliční smlouvu. Kdyby lidovci chtěli vystoupit z koalice, měli by vyvolat smírčí řízení. Podle Sobotky ale není pravděpodobné, že by komunisté s návrhem uspěli.

„Jednali jsme o tom v rámci koaličních jednání, kde jsem upozorňoval, že je nepřijatelné, aby návrh komunistů prošel prvním čtením. Byť tato záležitost není zakomponována do koaliční smlouvy, tak pokud se na něčem dohodneme, tak očekávám, že se to stane,“ uvedl na brífinku místopředseda lidovců Marian Jurečka.

Podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) je to pro lidovce „zcela principiální záležitost“ a zrušení lustrací by znamenalo „podlomení kontinuity polistopadového vývoje“, což by narušilo jejich důvěru v možnost koaliční spolupráce. Na druhou stranu Herman ale nepředpokládá, že by se návrh dostal do druhého čtení a znamenal tak ohrožení vlády. „Komunistická strana se nesnaží věci zlepšit, ale snaží se relativizovat totalitní minulost… Tam musíme říci zcela jednoznačné ne,“ vysvětlil Herman kroky lidovců. 

Publicista Petr Dudek

„Komunistům se podařilo koalici zase trochu znejistit (…) Otázkou je, jestli komunisté najdou dostatečný počet spojenců v koaličních stranách.“

Opačný názor však zastává předseda komunistů Vojtěch Filip: „Jsem přesvědčen, že diskuze je legitimní, protože je ten zákon historicky překonaný. Zákonodárci by také měli zákony rušit, ne je pouze přijímat, a zákon, který se stal nepotřebným, by zrušen být měl.“ 

Redaktor MfD Petr Holub:

„Já bych rozpad koalice nepředpokládal, spíše se zdá, že lidovci potřebují nějaké politické body, a určitě si všimli, že pravicové strany hrají v posledních dnech na antikomunistickou notu. Lidovci, aby nepřišli o voliče, které budou hledat i v pravém středu, tak musí udělat nějaký tah. Tento tah se očividně povedl, protože se o něm mluví a může jim pomoci zlepšit image středo-pravé strany.“

Poslanci ČSSD i ANO nejsou v otázce lustrací jednotní

ČSSD a hnutí ANO budou mít v otázce lustrací volné hlasování. Každý poslanec se tak bude moci rozhodnout podle sebe. Šéfa poslanců ČSSD Romana Sklenáka dnešní krok lidovců překvapil. Dozvěděl se o něm prý z médií, aniž by byl předem konzultován. 

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek zatím neumí předjímat reakci svých spolustraníků. Připustil však, že někteří poslanci se chystají hlasovat pro zrušení lustračních zákonů. Podle něj se o návrhu orientačně hlasovalo na poslaneckém klubu v úterý a pro zrušení lustrací se vyslovila menšina poslanců. Ani poslanci ČSSD nemají na věc jednotný názor, uvedl večer v Událostech, komentářích ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Podle Dienstbiera je zákon špatný už od svého počátku a v moderní společnosti nemá své místo. 

„Kvůli komunistickému návrhu na zrušení lustrací se koalice nepochybně nerozpadne,“ ujistil posléze v reakci premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. 

Poslanci začali projednávat návrh komunistů na zrušení lustračních zákonů už ve středu, dnes se k němu mohli vrátit; ČSSD za přispění poslanců hnutí ANO ale prosadila odklad na úterý. Odklad získal podporu i deseti lidoveckých poslanců, jeden se hlasování zdržel. Lidovci chtějí, aby se ve sněmovně o návrhu komunistů rozhodlo ještě před hlasováním o důvěře nové koaliční vládě. To proběhne 18. února.

V souvislosti s rušením lustračního zákona se nejvíce skloňuje jméno Andreje Babiše. Předseda hnutí ANO se totiž na Slovensku soudí kvůli údajné spolupráci s komunistickou Státní bezpečností. Může tak mít problém se získáním negativního lustračního osvědčení.

Vydáno pod