Digitalizace uleví starostům při čerpání dotací, řekli šéfové parlamentních stran v debatě ČT

Volby 2018: Debata šéfů parlamentních stran o vztahu celostátní a komunální politiky (zdroj: ČT24)

Devět předsedů parlamentních stran se ve druhé části poslední debaty ČT před komunálními a senátními volbami věnovalo steskům starostů na náročné vyřizování evropských dotací. Touhu po jejím zjednodušení formuloval ve svém úvodním dotazu starosta Krásné Luboš Pokorný (nestr.). Diskutující také předkládali své nápady, jak zastavit odliv zájemců o působení v komunální politice.

„Vždycky je to tak, že se ty programy mění během plánovacího období, takže starostové jsou znechucení, a znám řadu těch, kteří už raději nežádají o evropské dotace,“ řekl na úvod šéf STAN Petr Gazdík. Podle něj je zjednodušení žádostí o dotace úkolem pro ministerstvo pro místní rozvoj, které by mělo zmenšit množství dotačních programů a jasněji specifikovat jejich cíle. Pomoci by prý mohl také jeho návrh, který má omezit množství zákonů vycházejících ze sněmovny. „Čím méně zákonů schválíme, tím lépe,“ prohlásil Gazdík.

„Ta odpověď je elektronizace a digitalizace. Stát by neměl po svých občanech ani po obcích chtít informace, které už má,“ myslí si šéf ČSSD Jan Hamáček. Řekl, že na ministerstvu vnitra zdědil 7722 informačních systémů, které chce propojovat. Důležité je podle něj také zjednodušit konkrétní formuláře.

Předseda SPD Tomio Okamura považuje složitost administrativy za dědictví minulé praxe čerpání. „Protože byla obrovská korupce a rozkrádání, tak vznikl tlak a žádosti se zpřísnily,“ řekl. Řešením je podle něj zákon o přímé hmotné odpovědnosti všech, kdo hospodaří s veřejnými penězi, který jeho hnutí navrhlo. Po jeho přijetí prý korupce skončí a bude možné systém zjednodušit.

„Základní problém je v podmínkách, které stanovuje vláda a ministerstvo pro místní rozvoj,“ prohlásil šéf TOP 09 Jiří Pospíšil. Podle něj by mělo být omezeno množství dotačních titulů. Myslí si také, že by se mělo změnit chování úředníků. „Sám jsem jako poslanec viděl konkrétní případy, kdy se úředníci chovali k žadatelům naprosto šikanózně,“ řekl. Tomu by podle něj mělo pomoci zrušení loni přijatého zákona postihujícího znevážení postavení úřední osoby při výkonu její pravomoci. 

Šéf ANO Andrej Babiš prohlásil, že „pravidla určuje Evropská komise“. Ta však stanovuje pouze obecný rámec a tvorbu konkrétních pravidel čerpání evropských dotací mají na starosti členské státy. „Vyjednáváme s Evropskou komisí o větší flexibilitě,“ sdělil Babiš.

Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše by zjednodušení přinesla digitalizace a větší transparentnost řízení. „Evropská komise je zděšena z toho, jakým způsobem a kdo čerpá evropské dotace. Není to jenom ROP Sever, jsou to i firmy, které spadají pod vás nebo pana Tomana,“ obrátil se na Babiše. Připomněl také, že právě ministři ČSSD a ANO měli v posledních pěti letech na podobu pravidel čerpání vliv.

„Bylo by nejlépe, kdyby co nejvíce peněz šlo přímo starostům a oni si rozhodovali,“ prohlásil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Tak by podle něj mohl systém dotací úplně zmizet. Zároveň zdůraznil, že nejdůležitější při čerpání je kvalitní komunikace mezi úřady i mezi lidmi.

„Z mého pohledu by bylo nejlepší, kdyby žádné dotace nebyly. Ale ony jsou, tak je musíme dobře využívat,“ řekl šéf ODS Petr Fiala. Tomu vadí, že se podmínky dotací mění v průběhu řízení. Navíc je podmínek prý moc. „Ty nenastavili nikde v Bruselu, ale to jsou věci, které nastavují naše ministerstva,“ řekl. Úlevu by podle něj mohla přinést digitalizace.

Předseda KSČM Vojtěch Filip by chtěl administrativu spojenou s dotacemi z beder starostů úplně sejmout. „Pro pana starostu by bylo nejlepší, kdyby na kraji, anebo ještě lépe v obci třetího stupně, byl metodický orgán, který by to za něj udělal,“ navrhl.

Jak přitáhnout lidi do komunální politiky

Debata se dále věnovala tomu, proč v letošních komunálních volbách kandiduje o 17 tisíc lidí méně než před čtyřmi lety. Někomu vadí vysoký počet trestních oznámení na zastupitele. Podle analýzy Nejvyššího státního zastupitelství většina z podaných oznámení vůbec nevede k trestnímu stíhání a víc než polovina zahájených trestních řízení končí osvobozujícím rozsudkem.

Podle šéfa Pirátů Bartoše je to především otázka politické kultury. Jeho strana prý proto vede korektní kampaň „Jdeme příkladem v tom, jakým způsobem se komunikuje a jak se prezentují ideje,“ řekl.

Předseda ODS Fiala si myslí, že pro politiky by neměla platit jiná pravidla než pro ostatní občany. „Na druhé straně není možné, aby se kriminalizovala politická rozhodnutí,“ řekl. I podle něj se tomu dá zamezit hlavně pozvednutím politické kultury.

Dalším potenciálním kandidátům, kteří si však účast v komunální politice rozmysleli, může vadit povinnost starostů zveřejňovat na anonymní žádost veškerý soukromý majetek. Podle šéfa ČSSD Hamáčka má toto pravidlo smysl ve vysoké politice, avšak pro komunální úroveň by se mohlo změkčit. „Určitě bych se nebránil nějaké vyšší míře diferenciace,“ řekl.

Moderátorka Světlana Witowská se pak ptala šéfa ANO Babiše, jestli jeho vláda chystá změnu zákona o střetu zájmů, který také může lidi od vstupu do komunální politiky odrazovat. Babiš prohlásil, že tento zákon byl přijat jen kvůli němu. „Když to dopadlo na starosty, tak byl problém,“ řekl a dodal, že k jeho změně nevidí důvod.

Šéf STAN Gazdík ji naopak považuje za nutnou „My už jsme to předložili,“ řekl a vysvětlil, že jeho strana navrhuje, aby bylo vidět, kdo se dívá na majetkové poměry komunálních politiků. Odpovídal také na otázku, zda by se mělo přistoupit k zákonnému slučování obcí, kterých je v Česku na počet obyvatel nejvíc v Evropě. „Určitě ne, protože to je porušení principu subsidiarity,“ prohlásil.

Podle předsedy SPD Okamury by zveřejňování majetku lidem spravujícím veřejné peníze nemělo vadit. „Za nás kandiduje téměř pět tisíc občanů v komunálních volbách, nikdo s tím problém neměl,“ řekl. Podle něj je ale mnohem důležitější přímá odvolatelnost politiků. „Právě odvolatelnost je ten kontrolní mechanismus,“ myslí si.

Šéfa KDU-ČSL Bělobrádka se Witowská ptala na vládní návrh zákona snižujícího odměny zastupitelů, kteří jsou zároveň poslanci, senátory nebo ministry. „Nebral jsem plat poslance,“ odvětil Bělobrádek s odkazem na období, kdy zároveň vykonával funkci zastupitele. Podle něj je na každém, jestli to zvládne, a rozhodují voliči. „Pokud jsou připraveni volit člověka i do dvou funkcí, tak je to jeho ústavním právem,“ sdělil.

„Budu-li ve vedení města Prahy, nebudu europoslancem. To je jasný slib,“ prohlásil k tomu lídr TOP 09 Pospíšil. Podle šéfa KSČM Filipa by bylo dobré rozšířit zákaz souběhu funkcí z poslance a senátora i na další souběhy, například hejtmana a poslance.

Závěrečná debata před komunálními volbami (zdroj: ČT24)