Bývalý soudce Knotek půjde za braní úplatků na tři roky a tři měsíce do vězení

Odvolací Krajský soud v Hradci Králové ve čtvrtek zpřísnil bývalému litoměřickému soudci Josefu Knotkovi trest za korupci z trestu podmíněného na nepodmíněný, na tři roky a tři měsíce vězení. K tomu dostal Knotek peněžitý trest 150 tisíc korun. Spoluobžalovaní, bývalý soudce Ladislav Jelínek a Antonín Kühn, dostali znovu podmínky. Krajský soud nevyhověl obžalovaným, kteří se proti předchozímu rozsudku odvolali.

Podle obžaloby oba bývalí soudci za úplatu ovlivňovali výsledek několika kauz, Kühn dal úplatek. V kauze figurovalo pět lidí, v případě dvou rozsudek nabyl právní moci už dříve. Čtvrteční rozsudek je pravomocný, proti verdiktu jsou možné už jen mimořádné opravné prostředky, například dovolání k Nejvyššímu soudu.

Soud potrestal Knotka a Jelínka za přijetí úplatků a Knotka navíc za podplácení, za nepřímé úplatkářství a zneužití pravomoci úřední osoby. Kühn byl potrestán za nepřímé úplatkářství.

Nikdo z obžalovaných se osobně odvolacího hlavního líčení u hradeckého krajského soudu neúčastnil, líčení se koná v jejich nepřítomnosti.

„Zneužil funkce trestního soudce, míra společenské nebezpečnosti je u něho nejvyšší, proto bylo namístě uložit trest nepodmíněný. Vytvořil na litoměřickém soudu korupční prostředí,“ uvedl ke Knotkovi státní zástupce Pavel Bužga.

Případy popsané v obžalobě se týkaly údajné manipulace s termíny hlavních líčení, jedna věc je manipulace se zákazem řízení a další ovlivnění trestního řízení. Knotek podle obžaloby figuroval ve všech těchto případech, které se staly v roce 2011. Podle spisu převzal od Kühna úplatek 30 tisíc korun, o které se rozdělil se zapisovatelkou. Jelínkovi pak Knotek dal údajně jako úplatek za ovlivnění řízení lahev whisky. Obžaloba tvrdí, že kdyby je policie nezadržela, 30 tisíc korun nemuselo být poslední částkou, kterou obžalovaní mohli získat.

Ještě loni v kauze vystupovalo pět lidí, u dvou už rozsudek nabyl právní moci. Okresní soud v Jičíně loni v prosinci potrestal Knotka tříletým vězením podmíněně odloženým na čtyři roky. Kromě toho měl zaplatit pokutu 200 tisíc korun.

Spoluobžalovaný Jelínek dostal podmínku na 30 měsíců a pokutu 90 tisíc korun, soudní zapisovatelka 18měsíční podmínku a Kühn s dalším obžalovaným dostali podmínky na 15 měsíců.

Soud potrestal Knotka a Jelínka za zločin přijetí úplatků a Knotka navíc za zločin podplácení, za přečin nepřímého úplatkářství a zneužití pravomoci úřední osoby. Kühn byl potrestán za přečin nepřímé úplatkářství. Všichni tři se proti rozsudku odvolali, státní zástupce se odvolal jen v případě Knotka. Jičínský soud v prosinci totiž verdikt oproti dřívějšímu rozsudku zmírnil. Knotek dříve dostal trest 5,5 roku vězení, Jelínek tříletou podmínku a soudní zapisovatelka, Kühn a další obžalovaný dvouleté podmínky.