Za pálení trenýrek na Hradě udělila inspekce napomenutí

Za pálení červených trenýrek na Hradě udělila Česká inspekce životního prostředí napomenutí, rozhodnutí je ale zatím nepravomocné. České televizi to sdělila mluvčí inspekce Radka Nastoupilová. Kdo je obviněným v řízení o přestupku, nechtěla inspekce upřesnit. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček ale médiím už dříve potvrdil, že usnesení o zahájení řízení obdržela Kancelář prezidenta republiky.

Přestupkové řízení zahájila inspekce v srpnu kvůli happeningu, při kterém prezident Miloš Zeman spálil v červnu na Pražském hradě červené trenýrky. Inspekce se případem zabývala kvůli dvěma anonymním podnětům na možné porušení zákona o ovzduší pálením jiných než rostlinných materiálů v otevřeném ohništi. 

Napomenutí byla nejnižší sazba, která v řízení hrozila. Proti rozhodnutí je možné se do patnácti dnů odvolat. Ovčáček sdělil, že dokud se s dokumentem neseznámí, nebude poskytovat žádný komentář. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Zeman v červnu uvedl, že jeho kancelář získala trenýrky od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Své gesto vyložil tak, že politika by se měla dělat na základě výměny argumentů, nikoli na základě spodního prádla. Hradní hasiči následně trenýrky položili na ohniště a spálili. Akce se uskutečnila u rybníka v Lumbeho zahradě.

Skupina Ztohoven v roce 2015 v převlečení za kominíky vyšplhala na střechu paláce Pražského hradu a vyměnila prezidentskou standartu za červené trenýrky. Vlajku aktivisté zabalili a hodili ze střechy.

Později skupina oznámila, že ji rozstříhala a rozdala občanům. Svou akcí chtěla protestovat proti chování Zemana jako prezidenta. Soud členům Ztohoven za čin pravomocně uložil podmíněný trest.