Dost lidí mezi námi by z bitvy o vlast uteklo, varoval Duka při svatováclavské mši

Události: Dnem české státnosti odstartovaly oslavy výročí vzniku republiky (zdroj: ČT24)

Průvod s relikviemi svatého Václava dorazil na Mariánské náměstí ve Staré Boleslavi, kde se poté konala tradiční poutní mše. Tou vyvrcholila Národní svatováclavská pouť a spolu s ní i letošní oslavy svátku zemského patrona, kterého v roce 935 před branou zdejšího kostela ubodal jeho bratr Boleslav. Slavnostní bohoslužbu ke svátku národního světce celebroval pod širým nebem olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Kázání se ujal primas český Dominik Duka, který požehnal poutníkům.

Primas český zahájil svou promluvu zmínkou, že při svatováclavské pouti vystupuje silně do popředí i jinak vždy přítomný vojenský, armádní a bezpečnostní prvek. A připomněl, že i svatý Václav sám nejednou vojensky vystoupil, jako tomu nasvědčují poranění na jeho lebce.

„V tento výroční den svatováclavské pouti stojíme před památkou bezpočtu statečných mužů, odhodlaných žen a nevinných dětí. Obávám se, že většina naší společnosti si neuvědomuje, o jak rozsáhlé utrpení v první světové válce šlo,“ řekl Duka a pokračoval promluvou o utrpení lidí během dvou totalit: „S tímto vědomím bychom se měli zamyslet nad naším vztahem k národu a našim dějinám a k naší vlasti.“

Národní svatováclavská pouť 2018 (zdroj: ČT24)
Svatý Václav je patron české země, nikoli národa. U nás žilo vždy více národů a teď jsme toho znovu svědkem. Změnilo se to, že dnes je u nás německá přítomnost menší, než byla, rovněž je menší přítomnost židovského národa, který hrál v naší kultuře obrovskou roli. Je dobré si uvědomit, že svatý Václav chce, aby se v této zemi žilo rozumně, moudře a v duchu určité solidarity a empatie ke všem.
Dominik Duka
primas český, kardinál

Český primas následně položil otázku, jak dalece jsou lidé ochotni svou zem chránit a zajistit v ní bezpečný domov dětem a starcům. „Je mezi námi dost takových, kteří z bitvy utečou, protože nemají k zemi ten pravý milující vztah. Nemysleme si ani minutu, že síla vojska se měří počtem zbraní. Je jí totiž jen míra odhodlání bránit svou vlast. Všechny války až do první světové byly vyhrány sedláky, kteří hájili své grunty, svou vlast, hájili srdnatě, ano vášnivě, protože jejich grunty byly jejich součástí,“ řekl kardinál.

Duka: Bojovat pod zástavou TGM proti církvím je pokrytecké

Duka citoval z díla T. G. Masaryka s názvem Světová revoluce z roku 1925. „V naší demokratické republice opravdová svoboda svědomí, tolerance a uznávání dobrého a lepšího musí být nejen glorifikována, nýbrž také praktikována a to ve všech oborech veřejného života. Ježíš, ne Caesar, toť smysl našich dějin a demokracie,“ citoval Duka knihu.

S odkazem na citát prohlásil, že je nutné se na Masaryka neodvolávat jen vytrženými větami. „Myslíme, že je na výsost pokrytecké pod praporem tohoto muže (T.G.M.) bojovat proti křesťanům a našim církvím, upírat plné právo na částečné vyrovnání státu s církvemi,“ řekl Duka. Masarykův vztah ke kléru byl přitom minimálně ambivalentní - dobový odklon od katolicismu vnímal první prezident i jako odklon od habsburského mocnářství a akcentem na husitskou tradici dokonce ve 20. letech vyvolal diplomatickou roztržku s Vatikánem. 

V Boleslavi si připomněli válečné veterány i padlé

Během mše se připomínali také váleční veteráni včetně těch, kteří bojovali v československých legiích. Mezi obětními dary byla rovněž rukávová nášivka mechanizovaného praporu z Tábora. „Letos 5. srpna jsme v Afghánistánu ztratili tři vojáky, kteří byli od tohoto praporu, navíc tento prapor nese název Svatováclavský,“ vysvětlil ředitel odboru válečných veteránů ministerstva obrany Eduard Stehlík. 

„Spojitost svatého Václava a služba vojáků si je velmi podobná. Voják je nejenom ten, co hájí lidský život, ale dokonce je ochoten za hájení lidského života položit svůj vlastní,“ doplnil hlavní kaplan české armády Jaroslav Knichal.

Na bohoslužbu dorazil také americký arcibiskup s českými kořeny John Vlazny. Jeho prarodiče pocházeli z jižních Čech: ze Suchdola a Ševětína.

Mše, kterou sledovaly tisíce lidí, se zúčastnil mimo jiné předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), další senátoři a poslanci a zástupci armády a velvyslanci. Svatováclavskými oslavami, stejně jako spuštěním pražského orloje, začaly oficiální oslovy 100. výročí vzniku republiky.

Vedle mše se konaly také trhy, večer se bazilika rozezněla koncertem

Kromě poutní mše se v souměstí Brandýs nad Labem – Stará Boleslav konala i řada dalších akcí. Například na náměstí sv. Václava, kam se po mši přesunul hlavní program, byly historické trhy. V tamní bazilice se po 14. hodině konala modlitba za národ a v 17. hodin se bazilika rozezněla koncertem. Až do večera byly na náměstí vystaveny ostatky sv. Václava a také Palladium země české.  

Svatováclavské slavnosti zakončila v 18 hodin mše v pražské katedrále sv. Víta. Celebroval ji pražský arcibiskup Duka. Bohoslužbě předcházely nepošry, zpívané modlitby.

V katedrále, v kapli sv. Václava, sloužil první mši u hrobu českého patrona před 650 lety první prařský arcibiskup Arnošt z Pardubic. V kapli byly v pátek proto mimořádně vystaveny i další svatováclavské relikvie, které jsou během roku uloženy ve svatovítské pokladnici.

Stará Boleslav je nejstarším českým poutním místem spojeným se svatováclavskou tradicí i mariánským kultem. Tradičně se tam 28. září u příležitosti svátku svatého Václava scházejí tisíce věřících.

Národní svatováclavskou pouť obnovila v roce 2003 římskokatolická církev. Při své návštěvě v roce 2009 na ni zavítal papež Benedikt XVI. Tehdy na akci dorazilo 50 000 lidí. Ve Staré Boleslavi se vedle duchovního programu konají koncerty a tradiční pouťové zábavy. 

Mariánské náměstí a jeho širší okolí bylo v pátek uzavřeno pro dopravu, lidé se snažili parkovat na okraji města nebo v menších postranních ulicích. Na dopravu i bezpečnost dohlížela policie.

Českou státnost slaví i v malých obcích

Den české státnosti si připomínají také malé obce. Některé z nich oslavy svátku spojily se stým výročím založení Československa. V Hradčovicích na Uherskohradišťsku odhalili na návsi kámen, jehož opracování připomíná českou a někdejší československou vlajku. V obci se také konala dvojjazyčná mše spolu s lidmi ze spřátelené slovenské obce Kátlovce.

Pamětní kámen v Hradčovicích na Uherskohradišťsku
Zdroj: ČT24

Na Hodonínsku v obci Bukovany odhalili první sochy z unikátního souboru, který má ztvárnit 79 českých panovníků v nadživotní velikosti. Sochy praotců Čecha, Kroka, kněžny Libuše a Přemysla Oráče jsou zasazeny do aleje vzpomínek. Tu tvoří převážně lípy věnované některému z předků místních rodin, stromy v příštích pěti letech doplní také sochy dalších českých a velkomoravských knížat a králů či císařů z dynastií, které v minulosti zemím Koruny české vládly.

Socha Kroka v aleji u Bukovan na Hodonínsku
Zdroj: ČT24

Svátek patrona českých zemí si lidé připomínají i v Hodslavicích na Novojičínsku. Už poosmé tam lidé můžou vidět Svatováclavskou vyjížďku historických aut. Veteránů tam do ulic vyrazilo 116, z toho třetinu tvořily motocykly. Mezi veterány byl k vidění například vůz Ballila z roku 1933, který byl v minulosti vyroben jen ve dvanácti kusech.

Svatováclavská vyjížďka historických aut v Hodslavicích
Zdroj: ČT24

V Bílovicích na Prostějovsku vysvětili novou netradiční zvoničku. Ta je vytvořená z kovu a odkazuje na moderní práci s drobnu architekturou. Netypická zvonička měla původně stát na Plzeňsku, tam ji ale místní odmítli a postavili místo ní repliku barokní stavby.

Netradiční zvonička v Bílovicích na Prostějovsku
Zdroj: ČT24

Svatý Václav byl zavražděn svými odpůrci, mezi něž patřil také jeho bratr Boleslav I. Za věčného vládce české země byl prohlášen už ve 12. století, svatováclavský kult rozšířil po Evropě Karel IV. Za druhé světové války byl zneužit nacisty, komunistický režim zase vydával Václava za slabocha. Státním svátkem je 28. září od roku 2000 a v kalendáři je označeno jako Den české státnosti.