Brexit ukazuje českým zastáncům odchodu z EU, že to není tak jednoduché, říká Zahradil

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Náročné vyjednávání o podmínkách brexitu ukazuje podle europoslance Jana Zahradila (ODS) nesmírnou složitost opuštění Evropské unie. Může tak být varováním pro ty, kteří volají po vystoupení Česka. Británii se však i v této situaci ekonomicky nedaří špatně. Byznys se podle Zahradila umí přizpůsobit.

Vyjednávání o podobě odchodu Spojeného království z Evropské unie může skončit bez dohody. Přispět k tomu může i fakt, že vláda Theresy Mayové nemá jasnou představu o tom, co chce dojednat, myslí si Zahradil i přes své sympatie ke konzervativnímu kabinetu.

„To neznamená, že nebude vůbec žádný právní rámec jednotlivých vztahů,“ upozorňuje však europoslanec na možnost brexitu bez dohody. Například pravidla obchodních vztahů by se řídila normami Světové obchodní organizace. Chtěl by, aby hlavně nebyly narušeny obchodní toky mezi Británií a EU a aby zůstala zachována práva Čechů v ostrovním království.

Varování před czexitem

„Určitě by bylo lepší, kdyby se k nějaké dohodě dospělo,“ říká a dodává, že na to budou tlačit velké firmy. Poukazuje na to, že i přes nejistotu se nekoná žádný dramatický odliv institucí ani firem z Londýna. „Velké Británii se daří ekonomicky docela dobře, a to přesto, že všichni vědí, že brexit nastane,“ říká Zahradil.

Přesto je podle něj brexit varováním. „Možná, že tento příklad se všemi obtížemi, těžkostmi a zákrutami na cestě opravdu ukáže všem, kdo třeba přemýšlí o možnosti, že by se i Česká republika vyvázala z Evropské unie, že to není tak jednoduché,“ myslí si europoslanec.

Středoevropanům bude podle Zahradila Británie v EU chybět. „Přicházíme o cenného atlanticky a liberálně orientovaného spojence,“ říká.

Migrace není jediné téma

Podle Zahradila bude významným tématem voleb do evropského parlamentu v příštím roce migrační politika. „Byl bych nerad, kdyby to bylo téma jediné, protože dalších důležitých témat je také dost,“ varuje však.

Je rád, že snaha o přerozdělování migrantů mezi členskými zeměmi skončila. Nejdůležitější je teď podle něj posílit ochranu vnější hranice. „Tu by měly zajistit zejména hraniční země s významnou finanční podporou EU,“ myslí si. Posilování role Frontexu nepreferuje.

To by podle něj znamenalo přepsat celý unijní rozpočet. Navrhuje, aby Česko souhlasilo se zmenšením objemu kohezních fondů a posílením financí na ochranu vnějších hranic.

Důležitá je podle Zahradila i dohoda s africkými zeměmi, odkud odchází nejvíc lidí za lepším životem. EU by jim měla výměnou za udržení vlastní populace doma nabídnout například změny v obchodních vztazích. Uzavření podobných dohod považuje za nutné i s tranzitními zeměmi.

V migrační politice by Zahradil našel jen velice málo toho, co by vytkl vládě Andreje Babiše (ANO). Oceňuje především trvání na principech odmítání kvót a zachování suverenity států v této otázce.