Malé matriky přijdou skokově o většinu příjmů, kritizují starostové chystané změny

Chystané změny ve financování matrik se nelíbí starostům (zdroj: ČT24)

Starostové malých obcí protestují proti chystaným změnám ve financování matrik. Ministerstvo vnitra plánuje, že by už matriky nedostávaly peníze podle počtu obyvatel v jejich správním obvodu, ale za konkrétní provedené úkony. Starostové ale upozorňují, že by některé matriky přišly z roku na rok o drtivou většinu svých příjmů, což by dopadlo na obecní pokladny. Ministerstvo vnitra slibuje, že bude o změnách ve financování ještě jednat.

Nové financování matrik má státu ušetřit ročně asi 150 milionů korun. Nově budou matriky dostávat peníze za konkrétní úkon: Nejméně 600 korun za zápis narození dítěte, v případě úmrtí 1700 korun a 3500 korun za sňatek.

Jenže třeba starosta Višňové na Liberecku se nových pravidel obává: „Když to porovnám na matriční výkony, tak u nás by ten pokles byl ze 144 tisíc na devět tisíc korun. Když to vezmete za několik let, tak se z toho dá vytvořit dětské hřiště,“ kritizuje Jiří Nekolný.

Matrikářka udělá ve Višňové ročně v průměru pět až deset úkonů, nejčastěji jde o zápisy ohledně úmrtí nebo svateb. A právě to je důvod, proč se teď řada obcí obrací na resort vnitra a požaduje oddálit reformu financování.

Podle kritiků přijdou mnohé matriky skokově o většinu svých příjmů

Svaz místních samospráv kvůli tomu spustil i petici. „Není možné, aby mnohé matriky přišly například o 80 procent svých příjmů, a to z roku na rok,“ apeluje šéf Sdružení Stanislav Polčák (STAN).

Sazby za zápis do matriky
Zdroj: ČT24

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) starostům slibuje další jednání: „Rozumím tomu, že některé obce nejsou spokojeny s výkonem financování. Měl jsem několik jednání se starosty a ještě další jednání povedeme, tak abychom ten systém mohli případně ještě upravit ke spokojenosti všech.“

Původní plán na rušení matrik ministerstvo stáhlo

Ministerstvo vnitra původně oznámilo, že zruší přibližně 450 matrik v malých obcích. To ale vyvolalo vlnu kritiky a ministerstvo od toho ustoupilo. O zachování matriky v obci tak budou rozhodovat starostové, často by ale museli na provoz matrik doplácet.

„V konečném důsledku může vést nedostatečné financování výkonu matriční agendy k zániku matrik v některých menších obcích a k centralizaci této agendy do obcí větších, což povede k dalšímu oddalování dostupnosti této základní a pro občany zásadní správní agendy z venkova do větších měst,“ kritizoval Polčák.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ale v červenci ujišťoval, že změna k zániku matrik v menších obcích nepovede. Změna financování se uskuteční prostřednictvím zákona o státním rozpočtu na rok 2019.