Soud osvobodil exmanažery ŘSD viněné z levného pronájmu billboardů

Někdejší představitelé Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Alfréd Brunclík a Tomáš Jílek podle soudu nespáchali trestný čin podpisem smluv na pronájem reklamních ploch u dálnic, který byl podle obžaloby podstatně levnější, než měl být. Podle soudce ale manažeři nejednali v úmyslu porušit jakoukoli zákonnou povinnost. ŘSD, jež žádalo čtvrtmiliardovou satisfakci, odkázal na civilní řízení. Verdikt není pravomocný, státní zástupci se na místě odvolali.

Bývalý generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Alfréd Brunclík a někdejší ředitel personálně-správního úseku ŘSD Tomáš Jílek podepsali v roce 2010 čtrnáct smluv, kvůli kterým je pak začala stíhat policie. Vyšetřovatelé vyčíslili škodu způsobenou uzavřením a trváním smluv, které označili za příliš levné, na 250 milionů korun.

Oba bývalí vrcholní manažeři ŘSD však obvinění odmítali. Brunclík odkázal na tehdy připravovanou novelu zákona o pozemních komunikacích, která měla množství billboardů snížit. Trval proto na tom, že ŘSD za takových okolností nemohlo dosáhnout výhodnějších cen. Brunclík soud také upozornil na to, že alternativou by bylo neuzavření smlouvy, potom by však byl příjem z pronájmu ploch nulový. Jílek dodal, že uzavřením údajně nevýhodných smluv vzniku škody s Brunclíkem naopak zabránili.

Podle soudu nebylo možné určit obvyklé nájemné

Soud obhajoba přesvědčila. „Dospěl bez jakýchkoli pochybností k závěru, že se skutek nestal, protože důkazy prokázaly, že obžalovaní nejednali v úmyslu porušit jakoukoli zákonnou povinnost,“ uvedl soudce Dušan Doubek. ŘSD odkázal s nárokem na náhradu škody na civilní řízení.

Soudce dodal, že v době uzavření smluv nebylo možné určit nájemné v místě a čase obvyklé. Jedinou možností tak bylo uzavřít smlouvy se stávajícím pronajímatelem, který měl podle Doubka v oboru monopolní postavení. Silničářům přitom nechtěl nabídnout výhodnější podmínky.

Kauza pronájmu billboardů se vleče léta. Obžalovat Alfréda Brunclíka s Tomášem Jílkem navrhla policie již v říjnu 2014, brzy jí ale státní zástupce vrátil spis k dopracování. Obžalobu podal až v dubnu 2016, Obvodní soud pro Prahu 4 ji následně rovněž vrátil k dopracování.

Následně ale městský soud podřízené instanci nařídil případ projednat, což se stalo v prosinci 2016. Nyní, bezmála po dalších dvou letech, dospěl k rozsudku. Tím však kauza zdaleka nekončí vzhledem k odvolání, které žalobce ihned podal. Naopak nepravomocně osvobození manažeři se práva na odvolání vzdali.