S pátkem skončí letní počasí. Ochladí se o dvanáct stupňů, přijde déšť a silný vítr

Pátek bude zřejmě posledním dnem roku s letními teplotami. Vyvrcholí příliv velmi teplého vzduchu a teploměry ukážou 25 až 29 stupňů Celsia. V noci se výrazně ochladí, v sobotu bude až o dvanáct stupňů chladněji. Přijde také déšť a vítr.

Poslední dny byly na září mimořádně teplé. Ve středu padly rekordy na deseti místech, ve čtvrtek dokonce na 22 stanicích, které měří alespoň třicet let. Přes 30 stupňů se dostaly teploty v Polabí, středních Čechách a dolním Poohří. Nejtepleji – 31,3 stupně Celsia – bylo v Řeži u Prahy, tato stanice ale měří jen sedm let.

Nová teplotní maxima lze podle meteorologů čekat i v pátek, kdy by se na většině území měly teploty pohybovat mezi 25 až 29 stupni. Ve středních Čechách, Polabí nebo dolním Poohří dosáhnou až k 31 stupňům. Velmi teplo by podle meteoroložky ČT Barbory Tobolové mohlo být například i v jižních Čechách. Na horách by se teploty měly pohybovat okolo 20 stupňů.  

Studená fronta přinese večer prudké ochlazení
Zdroj: ČT24

V pátek večer a v noci na sobotu ale přijde do Česka studená fronta, za kterou se výrazně ochladí. V Čechách se čeká prudký propad teplot už večer, během několika hodin až o 15 stupňů. Na Moravu dorazí fronta později a ochlazení tak prudké kvůli předchozímu nočnímu poklesu teplot nebude.

S frontou přijde déšť nebo přeháňky, které ale nebudou příliš vydatné. Spadne většinou do osmi milimetrů, na horách a na východě Česka to ale může být až dvojnásobek. Zesílí také vítr, v nárazech může v nížinách foukat kolem 55 kilometrů v hodině, na horách až 70 kilometrů.

Večer dorazí déšť a přeháňky
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

V sobotu už bude jen mezi 15 až 19 stupni, v noci kolem 11 stupňů, déšť by měl ustávat. V noci na neděli také skončí astronomické léto a začne podzim – stane se tak přesne ve 3:53.

V neděli budou teploty podobné jako v sobotu, kvůli hluboké tlakové níži se ale čeká výrazně silnější vítr. V neděli večer a v pondělí bude v nárazech v horských oblastech dosahovat i 130 kilometrů za hodinu a v nížinách podle předpokladů 70 až 110 kilometrů za hodinu. Podle meteoroložky ČT Barbory Tobolové by proto lidé měli zajistit okna a raději nenechávat věci venku. 

Teploty ještě o pár stupňů poklesnou, v průměru bude jen kolem 12 až 14 stupňů. Výrazné ochlazení se projeví i na horách. Zatímco v posledních dnech tam meteorologové naměřili přes den i více než 20 stupňů, v úterý už by se na hřebenech hor mohl objevit první sníh.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24