Na Dny NATO přišlo 220 tisíc diváků. Návštěvnost se přiblížila rekordním ročníkům

Letectvo v akci i osvobození rukojmích v autobuse. V neděli pokračovaly Dny NATO (zdroj: ČT24)

Na Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR v neděli na letiště do Mošnova nedaleko Ostravy opět zamířily davy lidí. Na příjezdových silnicích ze všech stran se tvořily kolony dlouhé až pět kilometrů. Nakonec na druhý den akce dorazilo 125 tisíc lidí a celková návštěvnost se vyrovnala rekordním rokům 2011 a 2014. Vidět letos lidé mohli české i spojenecké letectvo v akci a ukázky bojů, policie ale také předvedla osvobození rukojmích v autobuse.

Letošní zájem o největší bezpečnostní přehlídku v Evropě je velký obzvlášť ve srovnání s loňským rokem, kdy nevyšlo počasí a letecké ukázky se musely rušit, a tak tehdy přišlo 90 tisíc lidí. 

Dny NATO představily vojenské, záchranářské či bezpečnostní jednotky z dvaceti zemí. Lidé mohli opět vidět strategický bombardér B-52 Statofortress, a to už posedmé. Přesto se právě kolem něj tvoří ty největší fronty. Nejčastěji se lidé ptají, jestli letadlo ještě létá, a plukovník US Air Force Steve Smith jim potvrzuje, že ano. Premiéru pak měl americký víceúčelový vrtulník UH-1Y Venom.

Dny NATO letos přilákaly 220 tisíc lidí (zdroj: ČT24)

Mezi hlavní taháky patřila letos vystoupení akrobatických leteckých skupin Křídel bouře z Chorvatska a Červeno-bílých jisker z Polska. Křídla bouře jsou v chorvatském letectvu elitou. Létají ve vrtulových strojích, kterým se říká rorýs. „Je to motorové letadlo, ne tak hlučné a hlasité jako jiná letadla tady, ale doufám, že v pěti uděláme dobrý zvuk,“ uvedl kapitán skupiny Darko Belančic. 

Letos byla akce věnována i připomenutí 100 let vzniku Československa. Unikátní byl slavnostní průlet ukazující vývoj československých a českých vzdušných sil za posledních 100 let. V sobotu kvůli nepříznivému počasí na letištích, odkud měly některé stroje letět, museli diváci v Mošnově několik historických letadel oželet, v neděli byl ale již průlet kompletní.

Napodruhé se podařilo i symbolické shození vlčích máků. „Nedělní shoz byl tak, jak jsme si ho představovali – velice důstojné připomenutí všech obětí, které položili svůj život za Československo v letech 1918 až 2018,“ řekl předseda sdružení Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

Dny NATO se připravují vždy tři roky. Organizátoři tak už teď pracují na programu pro rok 2021, kdy tato show oslaví 20 let.