Prezident Zeman poslal Ústavnímu soudu intervenci kvůli kauze H-System

Prezident Miloš Zeman zaslal Ústavnímu soudu nevyžádanou intervenci, která v řízení před soudem podporuje stěžovatele bytového družstva Svatopluk v kauze H-System. Oznámil to jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Prezident by chtěl v případu vystupovat jako takzvaný amicus curiae, tedy přítel soudu. Jde o člověka, který není stranou sporu, ale dobrovolně nabídne soudu informaci o svém právním nebo jiném pohledu na projednávaný případ. Rozhodnutí, zda přijmout takovou informaci či vyjádření, záleží na úvaze soudu.

V dokumentu prezident navrhuje zrušení rozsudku Nejvyššího soudu a píše, že je případem dotčen a znepokojen. Verdikt podle něj zasáhl do základních práv a svobod lidí z družstva Svatopluk, kteří se mají vystěhovat z bytů. „Jsou tímto de facto zbaveni majetku, který užívali v dobré víře, a to bez jakékoliv kompenzace,“ zhodnotil situaci. Věc je podle něj „výjimečná a zcela zásadní“, a proto vyzval soud, aby pomohl dosáhnout spravedlivého rozhodnutí.

Zeman už dříve uvedl, že se na Ústavní soud obrátí. Rozhodnutí v kauze H-System podle něj vyvolává vážné pochybnosti o kvalitě a lidskosti soudního systému. Na Hradě se kvůli tomu setkal i s předsedy Ústavního a Nejvyššího soudu. Snesla se za to na něj ale kritika, že se snaží zasahovat do soudní moci.   

Ústavní soud už koncem srpna rozhodl, že bývalí klienti H-Systemu zatím nemusí opustit své domovy. Dočasně tak pozastavil rozhodnutí Nejvyššího soudu, které přikázalo vystěhovat se z domů v Horoměřicích šedesáti rodinám do 23. srpna.

Soud ale zároveň zdůraznil, že odkladem vykonatelnosti nepředjímá výsledek řízení, jen chce zabránit nevratným následkům. Případné vystěhování je tak odloženo do doby, než ústavní soudci kauzu přezkoumají.

Nejvyšší soud v červenci vyhověl dovolání konkurzního správce Josefa Monsporta, když rozhodl, že bývalí klienti H-Systemu a Stavební bytové družstvo Svatopluk musí horoměřické domy opustit. Podle soudu tyto domy spadají do konkurzní podstaty zkrachovalého H-Systemu. Rodiny je tak podle soudu obývají neoprávněně. Pražský městský i vrchní soud původně Monsportovu žalobu na vyklizení domů zamítly.

Zeman: Nejvyšší soud porušil princip právní jistoty

Zeman v intervenci k ÚS uvedl, že rozsudek Nejvyššího soudu porušil princip právní jistoty a předvídatelnosti práva. Vytkl mu také nepřípustný formalismus při výkladu právních norem. Připomněl, že rozsudku o vyklizení nemovitostí předcházelo sedmnáctileté řízení, což je podle něj v nepoměru k třicetidenní lhůtě poskytnuté lidem z Horoměřic k vystěhování.

Přípis uzavřel s tím, že musí být zachován rozumný vztah mezi požadavky obecného zájmu společnosti a požadavkem na ochranu lidských práv. Spravedlivá rovnováha je podle něj narušena vždy, kdy jednotlivec musí nést individuální a nadměrné břemeno. Zeman ale není účastníkem řízení, není tak jisté, zda a v jaké míře bude soud k jeho vyjádření přihlížet.

Wintr: Může to být vnímáno jako nebezpečí politického ovlivňování soudu (zdroj: ČT24)

Podle ústavního právníka Jana Wintra české procesní právo s takovými intervencemi nepočítá. „Naše soudnictví je založené na zásadě, že soud je povolán k tomu, aby interpretoval právo,“ řekl ČT. V minulosti nicméně podle něj Ústavní soud amicus curiae několikrát připustil. V nedávném nálezu byl dopis právního znalce přímo citován v rozhodnutí k podepření argumentace, se kterou se Ústavní soud ztotožnil.

Občas se na ÚS obrací touto formou i ombudsmanka. „U prezidenta republiky jako politického orgánu bych to ale viděl jako poněkud problematičtější. Je zde důležitý ústavní princip dělby moci na zákonodárnou, výkonnou a soudní. U tohoto typu dopisu může být vnímáno nebezpečí politického ovlivňování soudu. Musíme si být vědomi, že prezident má na soud určitý vliv tím, že jmenuje ústavní soudce,“ dodal.

Ve hře ale stále zůstává i varianta, že by si rodiny mohly z konkurzní podstaty domy odkoupit. Konkurzní správce Monsport se po vynesení rozsudku NS zúčastnil schůzky, kterou zprostředkoval premiér Andrej Babiš (ANO). S družstvem Svatopluk se dohodl, že domy, které si bývalí klienti H-Systemu za své peníze dostavěli, nechá znovu ocenit společně vybraným znaleckým ústavem. 

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1998 ale firma zkrachovala. Dokončit stihla jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu zhruba o miliardu korun. Majoritní akcionář H-Systemu Petr Smetka si za vytunelování společnosti odpykal 12 let ve vězení.