Letošní léto bylo v Česku 2,3 stupně Celsia nad normál. Tropy pokračují i v září

Letošní léto patřilo mezi nejteplejší od počátku měření (zdroj: ČT24)

Letošní léto bylo v Česku společně s rokem 2003 nejteplejší od počátku sledování průměrných měsíčních teplot v roce 1961. Průměrná teplota vzduchu za červen, červenec a srpen dosáhla 19,3 stupně Celsia, stejně jako před 15 lety, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Letní teploty navíc pokračují i v září, kdy teploty přes den atakují tropické třicítky. Ve středu padlo 24 rekordů, nejvyšší teplotu naměřila stanice v Ústí nad Labem (32,7 °C).

V září už přitom podle meteorologů začal podzim. Meteorologické léto totiž trvá od začátku června do konce srpna. „Průměrná teplota letních měsíců červen až srpen 2018 na území České republiky byla 19,3 stupně Celsia, což je o 2,3 stupně více než normál 1981 až 2010. Letošní léto se tak spolu s létem roku 2003 stává nejteplejším v období od roku 1961, a překonalo tak mimořádně teplé léto 2015 s průměrnou teplotou 19,2 stupně Celsia,“ uvedli meteorologové.

Také v nejstarší tuzemské stanici v pražském Klementinu, kde se počasí sleduje nepřetržitě od roku 1775, byly uplynulé letní měsíce nejteplejší v historii. Průměrná teplota 22,7 stupně Celsia byla nejvyšší za uplynulých 244 let. Dosud bylo v Klementinu nejteplejší léto 2003 s průměrnou teplotou 22,4 stupně.

Přes 40 stanic letos zaznamenalo alespoň 30 tropických dní

První tropický den, kdy teploty šplhají přes třicet stupňů, zaznamenal ČHMÚ letos už 3. května na několika stanicích na Ostravsku. Rekord v počtu tropických dní byl ale letos překonán pouze na 12 stanicích, které měří alespoň 25 let.

„Pro většinu stanic tak zůstává rokem s nejvyšším počtem tropických dní rok 2015, v menší míře potom roky 2003 a 1994,“ dodává ČHMÚ.

Nejvíc tropických dní letos zaznamenala stanice v Doksanech na Litoměřicku (48). Ve stanici Brno-Žabovřesky měli dosud 42 tropických dní a ve Strážnici 41. Na více než 40 stanicích pak zaznamenali alespoň 30 tropických dní.

Polovina září nezvykle teplá, ve středu padlo 24 teplotních rekordů

Statistiky ale ještě může přepsat aktuální vlna veder, i ve středu totiž vystoupala rtuť teploměru na některých místech přes 30 stupňů: vůbec nejtepleji bylo v Ústí nad Labem, kde naměřili meteorologové 32,7 stupně Celsia, což je rekord pro tento den. Rekord padl také v Brandýse nad Labem (32,1 °C) či v Průhonicích u Prahy (31,4 °C).

Celkem naměřili ve středu meteorologové rekordní teploty na 24 místech. Podle dlouhodobé předpovědi se navíc 30stupňové teploty mohou vrátit i v závěru příštího týdne.

V září už přitom takto vysoké teploty nejsou obvyklé. Loni nenaměřili meteorologové ani jeden tropický den a od počátku měření v roce 1961 bylo takových přes 30. Naopak v rekordních letech 2016 a 1961 zaznamenali meteorologové během září devět tropických dní.

Sucho trvá v severní polovině republiky

Letošní léto ale bylo hlavně mimořádně suché. V průměru napršelo jen 41 litrů na každý metr čtvereční. Ještě méně pršelo v srpnu, kdy průměr srážek činil jen 36 litrů na metr čtvereční. Navíc pršelo hlavně při bouřkách: voda tak rychle odtékala a hrozily i přívalové povodně.

Nedostatek vody v půdě dál zůstává hlavně v severní polovině Česka. V porovnání s obvyklým průběhem září tam místy chybí i přes 50 litrů vody na metr čtvereční.

Sucho je dobře vidět na přehradách, kde jsou hladiny místy i o 20 metrů níž, než je pro toto období běžné. Největší nádrže v Česku jsou zhruba na 75 procentech svých běžných zásob. Naše největší vodní nádrž Orlík je zaplněná zhruba ze dvou třetin.

Některé nádrže jsou na tom ale hůř: Vír na Žďársku je poloprázdný a nádrž Pařížov v Pardubickém kraji už je několik týdnů takřka prázdná.