Hygienici byli letos na dětských táborech přísní, pokuty byly nejvyšší za šest let

Téměř třikrát častěji než v minulém roce pokutovali letos hygienici provozovatele dětských táborů. Odhalili 251 prohřešků a udělili za ně 87 pokut v celkové výši téměř 158 tisíc korun. Částka výrazně převyšuje sankce udělené v předchozích šesti letech. Vyplývá to ze závěrečných zpráv ministerstva zdravotnictví. Nejvíce problémů bylo ve stravování a zásobování pitnou vodou.

Nejvíce pochybení našli hygienici v táborových kuchyních, bylo jich 56, a dalších 14 v samostatných stravovacích zařízeních. Druhým nejčastějším táborovým prohřeškem bylo nedostatečné zásobování pitnou vodou. Podle hygieniků mělo s vodou problém celkem 42 akcí pro děti.

„Sezona byla charakterizována nedostatkem pitné vody ve zdrojích zásobujících tábořiště, což bylo řešeno zvýšeným dovozem pitné vody z veřejné vodovodní sítě,“ okomentovalo situaci ministerstvo. 

Podpis extrémního sucha

Extrémní sucho se podle hygieniků na letošní sezoně dětských táborů podepsalo i celkově. „S ohledem na vysoké venkovní teploty v období prázdnin přijímali provozovatelé akcí režimová opatření, která spočívala především v  přizpůsobování pohybových aktivit klimatickým podmínkám. Důsledně se dbalo na dodržování pitného režimu u dětí a s přihlédnutím k této skutečnosti docházelo k úpravám jídelníčku,“ uvedli hygienici ve své zprávě. 

Provozovatelé táborů zaplatili letos na pokutách nejvíce za šest let a počet sankcí byl druhý nejvyšší po roce 2015. Přesto hodnotí hygienici letošní táborové léto jako klidné. Provedli celkem 1384 kontrol, žádný tábor nezrušili, ale objevili 8 neohlášených akcí.

V České republice se letos v létě uskutečnilo více než 2600 menších i větších táborů. Podle dat ministerstva zdravotnictví se jich zúčastnilo celkem 227 655 dětí. Počet táborů a dětí se tedy nadále zvyšoval. Podle ministerstva zdravotnictví na to mohou mít vliv populačně silné ročníky, které nastupují do základních škol.