Co pálí města a vesnice v Česku? Česká televize startuje sérii předvolebních debat

Studio 6: ČT24 přichystala předvolební debaty z měst a obcí (zdroj: ČT24)

Česká televize přinese před komunálními a senátními volbami sérii předvolebních debat. Štáb zavítá do tří největších měst v Česku, v těchto diskusích vystoupí 11 místních politiků, kteří kandidují na primátory. Další tři debaty pak budou z menších obcí, které v posledních letech získaly titul vesnice roku. V předvečer voleb pak přijde Volební finále s devíti zástupci politických stran a hnutí. První debata startuje dnes večer ve 20:00  na ČT24.

„Vždycky využijeme zástupce vedení dané obce, abychom se podívali na problémy, které trápí toho či onoho starostu, případně místostarostu. Zároveň dodržujeme naše předvolební pravidla, protože i v obcích jsou kandidátky, které si konkurují, takže tam budeme mít lidi i z konkurenční kandidátky a zároveň i celé zastupitelstvo,“ přibližuje koncept debat zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT František Lutonský.

Zprávy: První debata se bude věnovat Heřmanovu na Vysočině (zdroj: ČT24)

Prostor dostanou i místní obyvatelé, kteří budou tvořit publikum. V debatách vystoupí také zástupci státní správy, kteří pravidla samosprávám vytyčují, ale i nezávislí odborníci.

Moderace debat se ujmou tváře Událostí a Událostí, komentářů. V Heřmanově na Vysočině se za mikrofon postaví Světlana Witowská a Martin Řezníček. Za týden v Kašavě na Zlínsku se o moderaci postarají Daniela Písařovicová a Jakub Železný. Z Krásné na Chebsku pak budou vysílat Marcela Augustová a Michal Kubal.

V debatách se představí 11 kandidátů na primátora

Debaty z menších vesnic pak proloží diskuse ze tří největších měst. V debatách z Prahy, Brna a Ostravy se představí vždy jedenáct zástupců subjektů, které usilují o post primátora. Zváni budou především na základě výsledků nezávislého výzkumu volebního potenciálu.

Předvolební vysílání České televize završí 4. října ve večerních hodinách pořad Volební finále, ve kterém vztahy mezi celostátní a regionální politikou prodiskutuje devět zástupců politických stran a hnutí. Kritériem pro účast v tomto pořadu budou především výsledky trackingového výzkumu, který pro Českou televizi realizuje nezávislá výzkumná agentura Kantar CZ.

  • 11. září – Heřmanov (vesnice roku 2017)
  • 13. září – Ostrava
  • 18. září – Kašava (vesnice roku 2016)
  • 20. září – Brno
  • 25. září – Krásná (vesnice roku 2015)
  • 27. září – Praha

Mezi prvním a druhým kolem voleb do Senátu pak budou do kontinuálního vysílání ČT24 zařazovány duely kandidátů postupujících do druhého kola.

Podrobné informace o podobě předvolebního a volebního vysílání České televize jsou zveřejněny v Pravidlech předvolebního a volebního vysílání, kterými se Česká televize bude až do konce průběhu voleb řídit. Najdete je zde.