Pacienti v nemocnicích nemohou hlasovat v komunálních volbách. Ministerstvo chystá změnu

Pacienti v nemocnicích nemohou hlasovat v komunálních volbách (zdroj: ČT24)

Česko už za necelé čtyři týdny čekají komunální volby. Občané, kteří budou v době jejich konání ve zdravotnických zařízeních mimo svůj okrsek, ale nebudou moci svůj hlas odevzdat; na rozdíl od prezidentských a parlamentních voleb to zákon neumožňuje. Úřady o tom v těchto dnech informují vedení nemocnic a lázeňských domů, protože jsou ale pacienti často nepříjemně překvapeni, vnitro hledá nápravu.

Jedním z pacientů, kteří o možnost zasáhnout do podzimních voleb patrně přijdou, je Jaroslav Tomášek, jenž žije v malé obci na Sokolovsku a v současnosti se zotavuje z nemoci v karlovarské nemocnici. Chtěl by, aby ve volbách uspěla současná starostka, ale z lůžka ji svým hlasem nebude moci podpořit. „Je to škoda. V dnešní době volby hýbou děním,“ říká.

Při prezidentských a sněmovních volbách volí v krajských nemocnicích Karlovarska podle dostupných zdrojů zhruba padesát lidí, v celém Česku jsou pak ve zdravotnických zařízeních podle odhadů statistiků tisíce voličů.

Komisaři za nimi chodí s přenosnou urnou, pro komunální volby ale platí jiná pravidla. „Právo volit do zastupitelstev obcí mají pouze občané, kteří bydlí v dané obci, mají tam trvalé bydliště,“ upozorňuje mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška. 

Volič by tedy musel mít trvalý pobyt ve stejném okrsku, ve kterém se nachází také nemocnice. „Což nepředpokládáme, že bude mnoho případů,“ říká k tomu mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

Upozornění už pracovníci magistrátu rozeslali do všech zdravotnických zařízení. Pacienti to často kritizují. „Myslím, že čekají, že budou moci odvolit,“ uvažuje Jaroslav Tomášek. 

Stejná pravidla jako v nemocnicích zároveň platí i v lázních. „Recepce je první místo, kam hosté přijíždějí. Takže se mohou informovat,“ říká k tomu ředitel lázeňského komplexu Curie v Jáchymově Karel Denk.

Ministerstvo hledá nápravu

Zajistit volby pro občany mimo místo, kde mají trvalé bydliště, by bylo technicky velmi náročné. „V každé volební místnosti by musely být volební lístky všech dalších obcí, které v České republice jsou,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Ondřej Krátoška.

Ministerstvo vnitra přesto hledá způsob, jak v budoucnu umožnit volit v komunálních volbách také lidem v nemocnicích daleko od domova. Jednou z variant je korespondenční hlasování. Další možností může být možnost uložit svůj hlas před nástupem do nemocnice na obecním úřadě.