Žalobkyně podala stížnost proti osvobození osmi údajných neonacistů. Soud se vleče osm let

Události: Soudkyně osvobodila osm údajných neonacistů (zdroj: ČT24)

Osm lidí obžalovaných z propagace neonacismu soud osvobodil – důvodem bylo nepřiměřeně dlouhé trestní stíhání, které trvá už osm let. Státní zástupkyně proti tomu však podala stížnost. Rozhodnutí se podle ní příčí zdravému rozumu a paralely s Miladou Horákovou kvůli jejímu členství v národně sociální straně označila za urážlivé. Případ tak bude řešit nadřízený soud.

Policisté zasáhli proti stoupencům neonacismu v roce 2009 po rozpuštění pochodu, kterým chtěli příznivci a členové hnutí Národní odpor uctít památku padlých vojáků wehrmachtu a příslušníků SS. 

Soudy začaly kauzu řešit v roce 2010 a na starost ji mělo už několik trestních senátů. Obvodní soud podezřelé zprostil obžaloby v říjnu 2012. Soud tehdy značně kritizoval práci policie, která vedla přípravné řízení a údajně nezajistila dostatečné důkazy. Proto prý soudu nezbyla jiná možnost než obžalované osvobodit. Rozsudek ale o rok později zrušil nadřízený soud.

V roce 2016 začal obnovený proces. „Čas, který tady trávíme, mě už dost nebaví,“ stěžoval si v září 2016 u soudu jeden z obžalovaných, Richard Lang. „Politická situace se razantně změnila a to, co my jsme tenkrát říkat nesměli, a byli jsme za to trestáni, se dnes běžně používá v politických kruzích,“ podotkla tehdy další obžalovaná Michaela Dupová.

  • vylepování propagačních materiálů Národního odporu v centru Prahy v prosinci 2008.
  • organizování a pořádání shromáždění a pochodu v Jihlavě v červnu 2009, cílem bylo uctění památky padlých vojáků wehrmachtu a vzdání cti příslušníkům SS
  • vytvoření a zprovoznění webu Resistance Women Unity, podle policie šlo o ženskou odnož Národního odporu
  • pořádání koncertu takzvané white power music v Srbech na Kladensku v únoru 2009
  • Zdroj: ČTK

Soudkyně: Národní socialismus není neonacismus

Soud v tom dal obžalovaným členům hnutí Národní odpor za pravdu a letos v neveřejném jednání trestní stíhání zastavil. „Politický extremismus není možné bez dalšího postihovat,“ zdůvodnila předsedkyně trestního senátu Obvodního soudu pro Prahu 1 Dana Šindelářová.

Šindelářová navzdory dřívějším rozhodnutím Nejvyššího i Ústavního soudu tvrdí, že Národní odpor není neonacistická organizace, ale hlásí se k národnímu socialismu, což podle ní není totéž.

„Milada Horáková byla členkou České strany národně sociální, a dovoluje si ji snad někdo z tohoto titulu označit za (neo)nacistku?“ napsala Šindelářová v usnesení o zastavení trestního stíhání.

„Politický extremismus není možné bez dalšího postihovat,“ říká předsedkyně trestního senátu Dana Šindelářová
Zdroj: ČT24

S takovým zlem je nutné bojovat, říká žalobkyně

Státní zástupkyně Zdeňka Galková to však odmítá a proti usnesení soudu podala stížnost. Vadí jí například podle ní urážlivá paralela s Miladou Horákovou.

„S takovým zlem, jaké fakticky představuje Národní odpor, ať je jeho oficiálně hlásaný program jakkoli nezávadný, je nezbytné bojovat trestněprávními prostředky,“ uvedla Galková. 

Žalobkyně Galková ani soudkyně Šindelářová nyní nebyly k zastižení. O dalším postupu rozhodne nadřízený soud. Ten může stíhání definitivně zastavit, nebo nařídit soudkyni Šindelářové, aby rozhodla jinak. 

Skupina obžalovaných vinu už dříve odmítla. „Jednání, ke kterému mělo údajně dojít, tak je, pokud k němu vůbec došlo, bagatelní,“ tvrdí Robert Cholenský, obhájce obžalovaného bývalého předsedy pražské organizace rozpuštěné Dělnické strany Patrika Vondráka.